Всесвітній день донора крові: #яДонор

 

Всесвітній день донора крові — міжнародний день, який щорічно відзначається 14 червня. Рішення про його впровадження було прийнято у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві.

Цей день – своєрідна вдячність мільйонам людей, які, здаючи свою кров, рятують життя.  Свято покликане звернути увагу на необхідність регулярної здачі крові задля запобігання її дефіциту у медзакладах. Гасло від Всесвітньої організації охорони здоров’я цього року –  «Безпечна кров для всіх!»

Слово “донор” походить від латинського dono – дарую. За даними The Ukrainians (https://theukrainians.org/hochu-zdaty-krov/?fbclid=IwAR14AnqKZlcr1ibm7jWIA3JpORVXUtwRCgGIc9ijBfAz4rT0wr6Vf7ozuCo ):

“Донор — це людина, яка добровільно віддає частину своєї крові чи органи для подальшої трансплантації. Донором крові може бути будь-яка здорова людина віком від 18 років, яка не має протипоказань. Відповідно до Закону України про донорство крові та її компонентів верхньої межі віку немає. Але якщо ви не були донором до 50 років, після досягнення цього віку вас, швидше за все, не допустять до донації”.

2276125[1]

На своїй сторінці фейсбук (https://www.facebook.com/ulanasuprun/ ) виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун запропонувала послідовність дій для майбутніх донорів:

  1. Почитайте про абсолютні (https://donor.ua/pages/4 ) та тимчасові (https://donor.ua/pages/5 ) протипоказання щодо здачі крові та її компонентів.
  1. Якщо ще маєте запитання стосовно донорства, почитайте ґайд від The Ukrainians (https://theukrainians.org/hochu-zdaty-krov/ )
  1. Перегляньте уважно ґайд для майбутніх донорів ()
  1. Приходьте здавати кров. Тут карта пунктів, де це можна зробити (https://donor.ua/centers )

Також Уляна Супрун запропонувала флешмоб для тих, хто вирішить здати кров, поділитися своїми фото з хештегами #яДонор або #яДонорка. Також за бажанням можна змінити рамку фото профілю Facebook на тематичну з краплинкою крові:

1) рамка #яДонор (з краплиною крові) https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=371768170112717

2) рамка #яДонорка (з краплиною крові) https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=469443843802789

3) рамка #яДонор (просто напис) https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=847453122285562

4) рамка #яДонорка (просто напис) https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=865560070456368

“В Україні близько 70% донорів здають кров лише один раз. Цього недостатньо, щоби забезпечити потребу та допомогти всім, кому потрібна кров. Кожна здача крові дуже важлива, а будь-яка група крові потрібна щодня.”

Аналізуючи статистику донорства за минулий рік в Україні (https://donor.ua/pages/2277 ) та Запоріжжі (https://donor.ua/pages/2284 ) можна дійти висновку, що спостерігається позитивна динаміка, але разом з тим, співвідношення донацій до кількості населення відстає від показників у розвинених країнах:

11,28 донацій на 1 000 жителів на рік, при умові, що 33 донацій на рік на 1000 жителів вважається нормою для розвинених країн.

Варто додати, що донорство не лише рятує життя, а й покращує здоров’я самого донора, пропонуємо кілька цікавих фактів (https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2286667891617765/?fbclid=IwAR1V9Z7MwxycWsrUKBfEOImF_gMlQPxTUoP2oWxmqKmFzEcWoZcGktsI-8k ) щодо користі донорства:

1.В донорів суттєво менший ризик серцево-судинних хвороб. За даними Американської Медичної Асоціації, люди середнього віку, які щопівроку здавали кров, мали менше інфарктів та інсультів. Масштабне дослідження фінських донорів показало, що здача крові хоча б раз на рік знизила ризик хвороб серця на 88% (https://goo.gl/Y6j6HC). Крім цього, в донорів кращий баланс холестерину і нижчий його загальний рівень, а отже – менші ризики серцево-судинних хвороб (https://goo.gl/VdFQ4i).

2.У донорів крові менші ризики захворіти на рак легенів, прямої кишки, шлунку та гортані. Причина нижчих шансів онкологічних хвороб не лише в тому, що донори це, зазвичай, здорові люди, які стежать за здоров’ям, і тому мають менші ризики. Можлива причина – зниження рівня неорганічного заліза, шкідливого для здоров’я (https://goo.gl/5ByaeP , https://goo.gl/Gw1VCf ).

3.Донорство зменшує ризик гемахроматозу – хвороби, коли іони заліза накопичуються в печінці та інших органах. Симптоми гемахроматозу перекриваються із проявами інших хвороб, і їх важко розпізнати та вжити заходів. Донори просто втрачають зайве залізо і знижують ризик (https://goo.gl/uGJkXQ ).

4.В донорів менше проявів запалення та вищий так званий антиоксидантний статус, тобто вони краще знешкоджують вільні радикали (https://goo.gl/5sAsXH ).

5.Донору проводять безкоштовні аналізи на гемоглобін, ВІЛ, гепатити В та С і сифіліс. Ці аналізи слід регулярно робити всім.

bannersinfo_ru-01

14 червня, з нагоди Всесвітнього дня донора крові, на Запорізькій обласній станції переливання крові (за адресою вул. Жаботинського, 32, Запоріжжя) відбудеться святкова програма (https://donor.ua/events/154 ):

  • о 9:00 годині, біля центрального входу, молодіжна організація «Наше щасливе життя» разом з ДонорUA проведе для донорів крові міні-концерт.
  • о 13:00 годині пройдуть урочистості у кафе «Поляна» у Заводському районі м. Запоріжжя, організаторами яких є Запорізька обласна організація Товариства Червоного Хреста України, КУ «СТМО «Трансфузіологія», Запорізька обласна станція переливання крові, проект «Розвиток регіональної системи громадського здоров’я в Запорізькій області».

 

Бути донором це не лише важливо, але й корисно для здоров’я. Це хороша нагода врятувати комусь життя. Для більш детального ознайомлення з питань донорства в Україні рекомендуємо переглянути сайт Donor.ua (https://donor.ua/ )

Автор: Перекрест Анна