Правопорушення в середовищі підлітків: в чому причини проблеми і як її вирішити

Як би не хотілося це визнавати, але підлітки останнім часом стали більш агресивними, злими та байдужими до життя. Спостерігаючи за новинами, неважко помітити, що зросла частка злочинів, які скоюються неповнолітніми. Діти перестали приховувати свої погані звички, вони плюють на моральні та нормативні правила, закладені в суспільстві. У чому причина такої поведінки? Навіщо вони так роблять? Як запобігати цьому? Як достойно виховати майбутнє покоління?

За відповідями ми звернулися до компетентної у цій справі людини – начальниці відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУ НП у Запорізькій області майора поліції Ольги Зінченко, яка підтвердила, що підлітки дійсно стали агресивнішими. На її думку, одна з причин їх поведінки – незнання та невміння реагувати по-іншому. Тобто, якщо дитина виховується в сім’ї, де агресивна поведінка, жорстокість та насильство є чимось звичайним, дитина не бачить, як можна реагувати на ту чи іншу ситуацію по-іншому. Підлітковий період – це той вік, коли формується особистість і дитина бере приклад із тих людей, які є для неї авторитетом. Вона повністю переймає їх поведінку. Підлітки просто не бачать іншого прикладу і не можуть себе поводити інакше. Також дуже впливають соціальні мережі, телебачення, де постійно транслюється жорстокість і насильство. Не треба забувати, що ми самі обираємо свій шлях, пріоритети і життєву позицію. Але, на жаль, більшість чомусь цього не розуміє і сліпо копіює «крутих» друзів. Звідси починається підліткова злочинність.

Як повідомила Ольга Миколаївна, найчастіше підлітки затримуються за скоєння кримінальних правопорушень, але бувають такі випадки, коли діти вживають алкогольні напої чи палять цигарки. Кожний випадок індивідуальний. На даний момент в області на обліку перебуває 141 неповнолітня особа. Це діти-правопорушники, засуджені до покарання без позбавлення волі, до яких застосовано примусові заходи виховного характеру. Зовсім недавно з’явилась нова категорія обліку дітей – це дитина-втікач. До неї належать діти, які протягом року один чи більше разів залишали своє місце проживання, зникали безвісти.

Підлітки почали вважати себе досить дорослими, вони краще знають, що їм робити і як. Дійшло до того, що вони чинять самосуд над іншими. Так, мова про булінг і хуліганство. Невже хтось у цьому світі має таку владу над іншими? Невже діти справді думають, що мають право виховувати інших? Причому це підкріплюється моральними, психологічними та іноді фізичними знущаннями. Після такого підлітки можуть отримати травми на все життя, потрапити до лікарні або взагалі вчинити суїцид. Іноді дивишся на все це з боку і не розумієш, навіщо? Чому просто не бути дітьми? Навчатися та радіти життю, без цієї злості та агресії. У дітей покоління Z неймовірно багато можливостей саморозвитку, великий вибір професій і хобі, але чомусь вони обирають темну стежину.

Як ви думаєте, чим зараз цікавляться підлітки? Які у них розваги? Відеоігри, паління, алкоголь, наркотики, бійки – це все? На жаль, такими є реалії нашого життя. Дійсно, краще прогуляти школу з друзями біля кіосків, ніж посидіти у школі та навчитися чомусь. Всі ж дорослі, все знають, особливо ціни на алкоголь. Легше запалити цигарку, ніж спробувати зайнятися чимось і досягти успіху. Ніж дізнатися, наприклад, що ти маєш неперевершений голос. Краще витратити свою молодість на дурість, ніж насолодитися справжнім життям? «У цьому році у відношенні 112 підлітків складені адміністративні протоколи за розпивання алкогольних і слабоалкогольних напоїв у заборонених законами місцях або появу в громадських місцях у п’яному вигляді. Це стаття 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення. І за паління тютюнових виробів у заборонених місцях – стаття 175 з позначкою 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – було складено 132 протоколи стосовно неповнолітніх», – розповіла Ольга Миколаївна.

Як ми можемо з цим боротися? Найпростіший і найефективніший вихід – не закривати на це очі! Діти – наше майбутнє, тому ми повинні зробити все можливе, аби наступне покоління було кращим, а не змушувало створювати нові статті в Кодексі України про адміністративні правопорушення. Влада, люди навколо, батьки – всі вони повинні діяти злагоджено. Перші можуть засновувати гуртки, де діти проводили б вільний час, а не сиділи в соціальних мережах і не бродили вулицями під впливом «друзів». Другі могли б допомагати поліцейським, наприклад, повідомляти про якісь правопорушення, якщо вони знають про них, або були свідками, або просто чули від когось. А треті, за словами начальниці відділу ювенальної превенції, повинні стати друзями для своїх дітей та частіше з ними спілкуватися.

В Інтернеті є така статистика, в якій зазначено, що батьки приділяють своїй дитині лише по 5-7 хвилин уваги в день. Вони мають частіше розпитували дітей про їхні майбутні плани та зважати на їх настрій та поведінку. Кожен батько чи мати повинні запитувати про справи у школі, чи ніхто не ображає їхню дитину. Якщо такі факти замовчуються, то турботливі батьки повинні помітити, що діти без настрою або не хочуть іти до школи. Це перші «дзвіночки», які сигналізують про неблагополучну ситуацію. Хочеться, щоб батьки були більш активними, щоб вони спілкувалися з адміністраціями навчальних закладів, психологами, з класними керівниками, щоб жили життям своєї дитини. І якщо вони не будуть байдужими, то все в них буде добре і в сім’ї, і з дитиною.

Можна назвати ще багато різних причин агресії, злочинів та поганої поведінки дітей, навести різні приклади правопорушень, але навіщо? Потрібно не говорити, а діяти! Не думати про те, що вони роблять не так, а думати, як уникнути проблем. І тоді в нас виросте таке покоління, за яке нікому не буде соромно.

Валерія Єфіменко