Україна – ЄС: чим більше спільних інтересів, тим можливіше весілля

Результатом німецько-українсько-польської співпраці стала міжнародна програма-діалог «Європа у валізі», яка ось уже чотири роки знайомить українців із перевагами євроінтеграції. Зустріч з експертами проекту в Запоріжжі відбулася 29 жовтня. До неї долучилися голова представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, директор Європейської Академії Берліну професор Екарт Штратеншульте, представник Варшавської міської ради Лукаш Павловські, експерт, координатор проектів Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Наталія Сад, експерт з європейської інтеграції та енергетики Богуслав Гертруда, польський дипломат Войчех Мрозовські.

Професор Екарт Штратеншульте пояснив присутнім, що Європейський Союз базується на п’яти провідних принципах: мир, але мир не проти один одного, а один з одним; супернаціональність (країнам-учасницям слід забути про національний суверенітет); субсидіарність (ЄС не має перерости у наддержаву, це союз окремих держав); верховенство права та демократія.

«Щоб стати членом Євросоюзу, Польщі довелося змінити всю систему та перевернути менталітет. У цьому випадку надзвичайно важлива боротьба з корупцією, адже службовець повинен служити, – зауважив Лукаш Павловські. – Якщо ж ви запитаєте, що буде краще для України, я не зможу вам відповісти. Але для Польщі Євросоюз – найкращий вибір».

Європейська інтеграція відбувається на трьох рівнях – політичному, економічному та соціальному. Однак, на думку експертів, ситуація, що склалася в Україні, є парадоксальною, оскільки ми вперше мали реальний шанс стати асоційованим членом ЄС.

Остання Резолюція Європарламенту щодо України, у якій говориться про вирок Юлії Тимошенко, гостро критикує дії влади. «Декому з вас подібне може видатися зовнішньополітичним тиском, але нагадаю: Україна добровільно обрала напрям на політичну асоціацію та економічну інтеграцію з Європейським Союзом», – говорить Наталія Сад.

Експерти наголосили на тому, що ЄС ні в якому разі не тисне на Україну та не ставить жодних ультиматумів. «Західний світ вважає неправильним карати за політичні помилки, – стверджує професор Екарт Штратеншульте. – Ваш Президент Віктор Янукович пообіцяв пані Меркель вирішити цю проблему, але потім сказав, що нічого робити не буде. Для нас це дивно, адже обіцянки, які даються на такому рівні мають виконуватися. ЄС не шантажує, це ніби побачення. Чим більше спільних інтересів, тим ближчі стосунки, а там, можливо, й весілля».

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова