Відомі журналісти відкрили «Школу журналістських розлідувань»

Перший тренінг у межах проекту «Школа журналістських розслідувань» відбувся у Запорізькому національному університеті 4-5 листопада. Проект створений за підтримки Фонду сприяння ЗМІ Посольства США в Україні на базі незалежного студентського порталу Запоріжжя «Пороги».

Протягом двох днів студентам факультету журналістики ЗНУ розповідали, що таке журналістське розслідування і з чим його, власне, їдять. У якості провідних експертів-розслідувачів виступили Єгор Соболєв, координатор проекту «Бюро журналістських розслідувань «Свідомо», Олексій Шалайський, головний редактор сайту «Дзеркало тижня» та проекту «Наші гроші», а також медіа-тренер та професійний журналіст Олександра Чурінова.

«Журналістів-розслідувачів є два типи. Одні шукають корупцію, скажімо, в публічних фінансах, державних дотаціях, розподілі власності. Інших цікавить контрабанда наркотиків, проституція, вбивства, злочинність, – говорить Олексій Шалайський. – Перші є комп’ютерними, а другі польовими журналістами. Той, що «в полі», мусить бути безстрашним і знати, як себе захистити. Для «комп’ютерного» розслідувача важливіше занурюватися у факти, бути більше аналітиком, ніж репортером».

На думку Єгора Соболєва, професійні стандарти журналістики у будь-якому разі виживуть. Вони переживуть навіть ядерну війну, бо вони істинні, а істина не потребує доказів. Крім того, пан Соболєв вважає, що навіть якщо журналістика й надалі збереже себе, то вона перетвориться на аналітичні центри чи агенції розслідувань.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова