Проект закону «Про вибори»: запоріжці хочуть єдиний виборчий кодекс

Жваву дискусію викликала майбутня виборча реформа в Україні. Громадське обговорення проекту закону «Про вибори народних депутатів України», ініційоване Комітетом виборців України за підтримки Європейського Союзу та Координатора проектів ОБСЄ в Україні, відбулося 11 листопада.

До заходу долучилися голова Комітету виборців України Олександр Черненко, завідуюча кафедрою політології ЗНУ, кандидат політологічних наук Тетяна Ніколаєва, кандидат соціологічних наук Едуард Гугнін, а також політики, громадські діячі, медіа та члени виборчих комісій.

Про що говорили? Існуюча система закритих списків пропорційної системи дискредитувала себе в очах виборців, тому багато жителів України виступають за хоча б часткове повернення мажоритарної системи.

Учасники дискусії прийшли до висновку, що створення та прийняття єдиного Виборчого кодексу, відхід від того, що кожна провладна сила намагається підлаштувати виборче законодавство під себе, буде сприяти подальшому процесові становлення громадянського суспільства в країні.

Так, політолог Тетяна Ніколаєва зазначила: «Партійні списки створюються партійною елітою, тому деякі регіони можуть залишитися без представників у Верховній Раді». Експерт вважає, що вирішити цю проблему можливо за допомоги регіональних списків.

Особливо гостро постало питання про статус виборчих комісій, оскільки під час місцевих виборів маленькі партії подекуди продають печатки та торгують власними квотами.

Едуард Гугнін наголосив на тому, що до складу комісій повинні включатися досвідчені люди: «Більшість комісій – це підготовлені люди з досвідом роботи. Питання – в іншому. Вони не повинні належати до політичних партій, які приймають участь у виборах і готові йти на фальсифікації».

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова