В останній день Масляного тижня близько запорожці зібралися на Хортиці. Для них приготували близько п’яти тисяч млинців.
А почалося свято із зустрічі гостей із народними піснями, музикою, чаркою та закускою. Незаміжнім і неодруженим підв’язували на руку «колодочок». Опісля вже веселий народ пригощали млинцями з повидлом, сиром, капустою, м’ясом, сьомгою та навіть із червоною ікрою.
Святковий настрій підсилив і театралізований кінноспортивний спектакль. В ньому козаки показували глядачам своє бойове мистецтво, трюки на конях, роботу батогом. Люди розважались, стріляючи з луку та арбалету. Для дітей була окрема програма: вони робили опудала із соломи та вироби з солоного тіста, які потім розписували та прикрашали.
У розпалі свята відбувалися ігри та конкурси, водилися хороводи. Головною подією стало спалення опудала Масляної та проводи зими. На завершенні всього дійства лунали веселі й жартівливі пісні онсамбля пісні та побутового танцю «Оксамит».
Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Яна Портна