Артем Стельмашов: «Майбутнє за суспільно відповідальною журналістикою»

Дедалі інтенсивніше в Україні розвивається громадянська журналістика. «Пороги» поспілкувалися із засновником сайту «НОВА УКРАЇНА» Артемом Стельмашовим і дізналися в нього про перспективи подібного напряму та подальший розвиток веб-ресурсу.

Звідки виникла ідея створити сайт «Нова Україна»?

– Впродовж останніх років ЗМІ діяли в умовах як фінансової, так і політичної криз, що призвело до зниження професіоналізму та якості журналістських матеріалів, масового застосування маніпулятивних технологій, значного збільшення «джинси» та замовних матеріалів. Почала з'являтися політична цензура, знизилася позиція України в різноманітних рейтингах свободи медіа. Саме це й надихнуло випускників Школи професійної журналістики «НОВА УКРАЇНА» створити якісний ресурс – просвітницький інтернет-портал професійної та суспільно відповідальної журналістики NOVAUKRAINA.ORG. Сайт існує один рік.

Як себе позиціонуєте? Хто є вашою потенційною аудиторією?

Цільовою аудиторією проекту є громадські діячі та активісти, журналісти й депутати, студенти й інші люди з критичним мисленням, які зацікавлені в серйозній авторській аналітиці, оглядах, новинах з усіх регіонів України.

– Який штат сайту?

Жодного штату у сайту немає. Натомість є близько 150 позаштатних авторів, які допомагають нам створювати проект щодня. Це не лише журналісти, а й громадські діячі, дипломати, політики та всі інші бажаючі.

Тобто автори не тільки з Києва, а й з інших міст?

Так, майже з усіх областей України.

– Що плануєте у майбутньому?

– Якщо про найближчі перспективи, то зараз плануємо створити на базі авторського колективу сайту незалежну журналістську мережу по контролю за виборчою кампанією з широким регіональним представництвом. Вона буде забезпечувати повне та всебічне громадсько-журналістське спостереження за ходом підготовки та проведення парламентських виборів в Україні 28 жовтня 2012 року.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Анна Бурейко