Майстер-перукар Лілія Синиця: «Народні рецепти можуть врятувати волосся від випадіння»

Генетичний код клітин, засоби догляду за тілом (шампуні, маски, кондиціонери), стан навколишнього середовища, а також сезонні фактори – все це впливає на ріст волосся. Як боротися з ламкістю, врятувати від пересушування та запобігти випадінню волосся «Порогам» розповіла майстер-перукар Лілія Синиця.

– Ліля, розкажіть, як визначити, що волосся випадає надмірно і йому необхідне лікування?

– У випадінні волосся насправді немає нічого страшного, тому що це природне явище. Організм міняє старі відмерлі клітини на нові. Якщо людина втрачає щодня близько 30-50 волосин – це нормально, але якщо ж 50-80, то варто задуматися й взятися за їхнє лікування.

– Що впливає на випадіння волосся?</p>

Надмірний стрес вважається однією з найчастіших причин випадіння волосся як у жінок, так і в чоловіків. Стрес зменшує кількість корисних речовин у клітинах крові, що заважає волоссю отримувати необхідне живлення. Що стосується чоловіків, то на випадіння волосся в них також серйозно впливає вироблення гормонів – зайвий вміст тестостерону може спровокувати раннє облисіння.

– Чи впливає харчування на здоров'я волосся?

– Безумовно! Правильне харчування – запорука здоров'я не тільки волосся, а й також нігтів, кольору шкіри та й організму в цілому. Жирна їжа не досить добре впливає на стан волосся. Надмірне вживання тваринних жирів може призвести до того, що шкіра голови стане жирною. В такому випадку слід чергувати вживання тваринних жирів з рослинними. Одним із найпотрібніших мікроелементів для волосся є залізо. Варто додавати в їжу яловичину, фініки, інжир, і проблема випадіння волосся не турбуватиме вас.

– Що ще може спровокувати випадіння волосся?

– Крім зазначених причин, на випадіння волосся впливає часте його фарбування, виснажливі дієти, відсутність свіжого повітря. Волосся ніби віддзеркалює ті проблеми, які є в організмі. Величезної шкоди йому завдають дієти з обмеженим вживанням білка рослинного й тваринного походження. Через нестачу вологи в організмі шкіра голови може стати сухою, тому в день слід випивати близько одного-півтора літра води. Якщо ви виявили подібні проблеми, потрібно провести консультацію з трихологом, щоб дізнатися точні причини та отримати адекватне лікування.

– Чи правда, що в певну пору року випадіння волосся посилюється? Коли це відбувається і які причини?

– Навесні і восени дійсно може спостерігатися дещо посилене, у порівнянні з нормою, випадіння волосся. Навесні це відбувається через авітаміноз, знижений імунітет, нестача вітаміну D. А осінь потрапляє в «групу ризику» у зв’язку з загостренням депресивних станів і настроїв. Нерідко влітку дівчата зловживають засмагою. І все це пізніше позначається на стані волосся. Також випадіння може бути пов'язане з носінням головних уборів, «пересушуванням» волосся, нестачею деяких речовин у їжі тощо.

– Як довго може тривати так зване сезонне випадіння волосся?

Сезонне випадіння – це свого роду замкнене коло: чим більше волосся випадає, тим сильніше депресія. А чим сильніша депресія, тим більше випадає. Не дозволяйте собі піддаватися негативу! В основному таке випадіння триває півтора-три місяці, а потім проходить. Волосся відновлюється саме по собі.

– Чи можна допомогти волоссю самостійно?

– Звичайно. Це можна зробити вдома. Необхідно максимально усунути провокуючі чинники, нормалізувати режим харчування, сон. А при необхідності звернутися до ендокринолога. Також ви можете принести користь волоссю своїми ж руками – за допомогою самомасажу голови. Такий масаж рекомендований при всіх типах шкіри голови. Волосиста частина голови масажується «штовхаючими» і «зрушуючими» шкіру рухами:

1. Треба розтерти шкіру голови пальцями з лоба й до потилиці. Спочатку зробити декілька прямолінійних рухів, потім кругових. Починати від середини лоба, переміщуючись до скронь. Виконати приблизно 15-20 рухів.

2. Виконувати ті ж самі процедури, тільки перпендикулярно.

3. Рухи виконувати широко розставленими пальцями. Руки розташовувати над вушними раковинами й зміщувати шкіру до середини голови. Тоді руки слід переміщувати на лоб і потилицю, робити ті ж рухи до центру тім'яної долі. Виконати 5-10 рухів.

4. По черзі кожною рукою виконувати «прогладжування» шкіри голови від лоба у напрямку до потилиці.

– Чи можна робити естетичні процедури, щоб приховати недоліки волосся?

– Коли волосся починає рідшати, хочеться якось замаскувати процес: додати пишності за допомогою хімічної завивки, відвернути увагу від «просвічування» шкіри голови мелірованими прядками. Але на жаль, стандартні перукарські процедури можуть призвести до небажаних результатів – додаткового токсичного навантаження на шкіру голови. На період загострення випадання взагалі краще відмовитися від естетики.

– Що, на Вашу думку, найкраще для боротьби з випадінням волосся?

– На сьогодні одним із кращих і самодостатніх засобів у боротьбі з випадінням волосся можна вважати мезотерапію.

– А якщо проблем з випадінням волосся немає, однак хочеться запобігти цьому на майбутнє та покращити стан волосся, що порекомендуєте робити?

– У наш час, зайшовши у спеціалізовану крамницю або аптеку, досить легко знайти потрібні саме для нашого типу волосся шампуні, кондиціонери, маски. Але не всі вони будуть позитивно впливати на наше волосся. Тому я пропоную звернути увагу на народні рецепти. Вони прості в приготуванні та ні в якому разі не завдадуть шкоди волоссю, адже складаються винятково з природних компонентів. Звичайно, це не панацея. Такі маски допоможуть лише в тому разі, коли немає надто серйозної причини випадіння волосся. Ось декілька рецептів:

Рецепт 1: Цибуля – дієвий засіб. Натріть на тертці звичайну цибулину, відіжміть із неї сік і втирайте його в корені волосся. Укутайте голову. Через 20 хвилин промийте волосся. Якщо воно сильно випадає, то робіть цю процедуру через день.

Рецепт 2: Реп'яхова олія теж може допомогти вам врятувати волосся. Вона продається в аптеках і магазинах, що торгують так званою фітопродукцією. Олію слід втирати в коріння волосся. Однак після кожного подібного втирання голову треба добре промити, щоб волосся не здавалося жирним.

Рецепт 3: Безбарвна хна – відмінний засіб. Вона зміцнює коріння волосся і так само корисна, як і хна натуральна, тільки з неї видалений барвний пігмент. Тому можна не хвилюватись, що волосся пофарбується в який-небудь колір. Безбарвна хна забарвити нічого не може. Однак не плутайте її з білою хною! Біла хна використовується в косметології для знебарвлення волосся.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Олександра Мирошниченко