«Четверта влада» позиватиметься до Європейського суду

Журналісти Рівненського агентства журналістських розслідувань не отримали інформацію про бюджетні кошти, які виділяються на кожного чиновника Рівненської облдержадміністрації. Через це вони подали позов до суду, але його відхилили суди всіх інстанцій України, у зв’язку з чим разом із юристами Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) журналісти готують заяву до Європейського суду з прав людини.

Головний редактор Агентства журналістських рослідувань Володимир Торбіч так прокоментував ситуацію: «Коли взявся за важливу справу, варто йти до кінця. Цього не вистачає в журналістиці і громадському секторі – судитися до останньої інстанції, щоб відстояти свої професійні права й право суспільства на інформацію. На жаль, українські суди виносять все більше неправомірних рішень. Про це свідчить, зокрема, практика Європейського суду щодо України. Фахові медіа-юристи правової служби Інституту розвитку регіональної преси стверджують, що шанси високі, і я їм вірю».

Сайт «Четверта влада» пояснює незаконність такої відмови: законодавство України забороняє приховувати дані про те, скільки платники податків витрачають на утримання кожного чиновника (тобто зарплати, надбавки, премії тощо). Але чиновники часто відмовляються надавати таку інформації, нібито це персональні дані, а отже, інформація з обмеженим доступом. Хоча у статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено винятки, коли загальні обмеження закону про захист персональних даних не діють. Так, у частині 5 статті 6 прямо зазначено, що інформація про використання коштів державного бюджету не може бути засекречена. Крім того, спеціальні гарантії щодо доступу до інформації про заробітну плату чиновників та її структуру містяться в ЗУ «Про засади запобігання та протидії корупції». Згідно з частиною 2 статті 14 інформація про розміри, види оплати праці посадовців, а також одержані ними дарунки за правочинами, які підлягають обов’язковій державній реєстрації, не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Дарья Андреева, Дмитрий Король