Святкування Масляної: опудало спалили, скуштували млинці, ще й потанцювати встигли

В п’ятницю, 15 березня, запоріжці відсвяткували Масляну, під час якої вони попрощалися з зимою й зустріли весну. Відвідувачів свята пригощали млинцями, розважали веселою музикою, запальними танцями та ефектним спаленням опудала.

Святкування Масляної декілька років проходило на території Запорізького національного університету, цього ж року відбулося в центральному сквері Жовтневого району – Олександрівському. В святкуванні взяли участь вищі навчальні заклади та коледжі. Вони підготували спільну концертну програму, за якою студенти співали українські народні пісні й танцювали національні танці. Відвідувачам було весело, вони  охоче підспівували та підтанцьовували виступаючим.

eft; margin-right: 10px;” />Під час Масляної провели давній слов'янський ритуал – спалення опудала.  Значення цього ритуалу пояснила завідуюча відділом культури і спорту Жовтневої районної адміністрації Лариса Середа: «Це традиційне опудало. На Масляну його спалювали ще древні слов'яни – наші предки. Вони робили це, щоб швидше прийшли весна, щастя, тепле сонце. На опудало намотувався різний непотріб, мотлох, і все це привселюдно спалювалося. Ми теж зробили такий ефект, щоб усе погане пішло від нас, а залишилося лише хороше».

Організатори свята, запрошуючи на подію,  обіцяли пригощати млинцями та провести «мегапозитивні» конкурси. Млинців було багато, але за них треба було заплатити. Один млинець коштував 2,50 грн. Млинці «на халяву» знайшлися тільки в синьому  наметі партії Регіонів, та й тих було не багато. Вже після святкування студенти Торгово-кулінарного ліцею роздавали безкоштовні млинці, яких було ніби-то аж 400. Обіцяних конкурсів «Пороги» не помітили.

Однак, свято вдалося, люди отримали задоволення,  й, коли покидали Олександрівський сквер, на їхніх обличчях світилися радісні посмішки.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Олександр Побел