Зйомка портрета: фотограф має бути гарним психологом

Для того, щоб зробити гарний портрет, фотографу слід увійти в контакт із людиною, яку він збирається фотографувати. Хороший фотограф мусить бути психологом. Основне завдання – людина має вийти на знімку природньо, щоб на її обличчі не було натягнутої посмішки, штучної пози або виразу обличчя.

Треба заздалегідь вивчити модель – знайти її характерні жести, міміку, повороти голови, реакцію на різні події. Багато фотографів-початківців користуються принципом: чим більше дублів, тим краще. Однак ліпше підготуватися ще до початку зйомки.

Портрет у весь зріст

Якщо ви хочете зняти людини у весь зріст, наприклад, на тлі моря або гірського хребта, не намагайтеся одночасно відобразити всю повноту гарного пейзажу. Ви повинні зняти або пейзаж, або людину. Одночасно зняти все «в одному флаконі» не вийде. Тому кадруйте знімок так, щоб людина не губилася на тлі пейзажу. Задній план захопіть, щоб він був лише вдалим фоном. Перед тим, як зробити знімок, ще раз подивіться, чи немає нічого зайвого в полі кадру. Також звертайте увагу, щоб з голови людини нічого «не росло». Досить часто на знімках за головою стирчить ліхтарний стовп, дерево, гілка.

Груповий портрет

Цей різновид портрету знімати потрібно так, щоб люди стояли близько один до одного, а між їхніми плечима не було просвітів. Високі мають розташовуватися трохи далі, дітей можна поставити на передній план. Зрозуміло, в цьому випадку всі повинні дивитися на фотографа. Діафрагму слід затискати, щоб кадр був різкий по всьому полю.

Крупний план

Досить цікаві портрети виходять крупним планом, коли на фотографії зображена тільки особа або навіть частина її обличчя. Не буде помилкою, якщо ви впишете особу в межі кадру не повністю. Можете сміливо залишити, наприклад, тільки очі. Це ваше право – погляд фотографа виправданий у будь-якому випадку, коли на знімку людина добре впізнавана. Краще показати характерний погляд, аніж мутний і непоказний портрет на весь зріст. Коли знімається портрет крупним планом, зростає образотворче навантаження і все стає важливим, тому макіяж, зачіска, неголеність будуть добре помітним.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Михайло Тупіков