Крокус, або Історія про Шафрана

Крокус (Шафран) – квітка, відома людині з глибокої давнини. На фресках Кносського палацу, побудованого на острові Крит чотири тисячоліття тому, зображені юнаки, котрі збирають у вази ці квіти. Стародавні греки вважали їх символом щастя, квіткою богині ранкової зорі Еос. У єгипетських медичних текстах згадка про кронус датується 1500 роком до н. е..

Шанували шафран на Стародавньому Сході. З його квіток у Китаї отримували стійку жовту фарбу. Цінувалися і смакові якості рослини – досі шафран використовується у вигляді кулінарної приправи. Існує грецький міф, що описує появу квітів шафрану: «Був у бога Меркурія друг на ім'я Крокус. Одного разу, метаючи диск, Меркурій випадково потрапив диском в Крокуса і вбив його. Із землі залитих кров'ю, виросла квітка шафрану». У книзі «Пісні Пісень» він згадується серед запашних трав. Його вживали як пахощі і дорогоцінний ліки, він став кольором одягу послідовників Будди (після його смерті), його підносили, як найдорожчий і вишуканий подарунок, імператорам, королям і папам. Він був свідченням багатства і знатності роду, як квітка був надзвичайно дорогим і цінувався на вагу золота. У жовтий колір забарвлювалася одяг та взуття царів Мідії, Персії, Вавилону. У Китаї правом фарбувати одяг кольором шафрану користувався тільки імператор. (Барвник дуже сильний: щоб забарвити 100 літрів води, потрібен всього 1 грам шафрану.)
Римляни розпорошували настій шафрану в театрах для запаху. Батьківщина шафрану імовірно Кашмір (Індія) По буддійському переказами, шафран в Кашмір приніс з небес, з гори пахощі Німагун і посіяв в цій країні. Шафран одне з найбільш дорогоцінних речовин тибетської медицини. Він є обов'язковим компонентом дорогих тибетських курильних паличок. Він входить до складу «Агар – 31», який є каноном для тибетських виробників пахощів.

На відміну від інших видів крокусів, квітучих навесні, шафран цвіте восени. Він зацвітає зазвичай в середині жовтня. У цей час поле шафрану являє собою приголомшливо красиве видовище: на землі, практично позбавленою будь-якої іншої рослинності, виникає безліч ніжно-фіолетових квітів.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Андрей Клименко