Прихожани Храму святителя Миколая відсвяткували Христове Воскресіння

Кожного року всі християни чекають свого найголовнішого свята, яке переповнює почуттям безмежної радості, всепрощення, любові до ближнього, – це Христове Воскресіння. Пасха – найвеличніша подія християнського світу, яку святкують у всіх куточках Землі.

Так, кожного року мешканці села Приморське Василівського району Запорізької області відвідують Храм святителя Миколая, щоб пізнати силу й велич Воскресіння Христового.

У Великодню ніч, за звичаєм, усі йдуть до церкви. В прикрашених кошиках люди несуть святити крашанки та паски. Вони стають колом вздовж всього храму та чекають на урочисту процесію з півчими та священиком Василієм, який освячує й благословляє святою водою.

g alt=”” src=”https://porogy.zp.ua/img/e4828bbb47b3.jpg” style=”width: 230px; height: 173px; float: left; margin-right: 10px;” />Із кожним роком про Храм святителя Миколая дізнається все більше людей, дуже багато приїжджих з району та області. Храм славиться своєю давньою історією – цього року йому виповниться 208.

Складною є історія церкви після 1917 року.  З 1930-х років церковне життя серйозно утискали, а в 60-ті храм остаточно закрили, дзвони скинули, купол зруйнували. З цього часу приміщення прагнули використати як клуб, але безуспішно, потім його зайняли під склади. Так було аж до 1985 – 1986 років, коли віруючі села почали добиватися відкриття храму.

Цікаво й те, що в храмі служив святий праведний Іоанн Кронштадський, і, за повір’ям, одне з церковних вбрань, що зберігається в храмі, належить йому.

З 1994 року в Приморському по благословенню правлячого архієрея – Архієпископа Запорізького і Мелітопольського Василія (Злотолинського) відкрили жіночий монастир. Це перша з відкритих в пострадянські роки обітниця Запорізької єпархії.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Доля