Данія стала переможницею Євробачення 2013

Протягом чотирьох днів у місті Мальме (Швеція) проходив щорічний пісенний конкурс «Євробачення». Цього разу переможницею стала Емілі де Форест, яка представляла Данію, з піснею «Only Teardrops» («Тільки краплі сліз»).

Ще на самому початку підготовки у Швеції кандидатами на проведення пісенного конкурсу стали міста Стокгольм, Ґетеборг та Мальме. Шведська телерадіокомпанія зупинила свій вибір на останньому в липні 2012-го. Країна почала готуватися до масштабного дійства одразу після того, як Loreen минулого року виборола перемогу на «Євробаченні 2012».

Країна ста тисяч озер приймала в себе «Євробачення» чотири рази: у 1975, 1985, 1992 та 2000 роках. Тож Мальме став містом-господарем фестивалю вдруге.

style=”text-align: justify;”>
17 січня 2013 року презентували графічний дизайн «Євробачення 2013» та девіз конкурсу: «We are one» (Ми єдині). Креативне агентство, що працювало над символом 2013 року, пояснює свій вибір так: «Метелик має безліч квітів і текстур, він представляє щось маленьке, що може почати потужний і великий рух, відомий як «ефект метелика». Він указує на те, що змах крильцями одного метелика може спричинити цілий ураган».

Цього року систему голосування розподілили наступним чином: телеглядачі/журі – 50/50. Такий спосіб уже досить добре зарекомендував себе на конкурсі. Вважається, що це допомагає уникнути корупції та допомоги однієї країни іншій на політичній підставі. 

Перший півфінал стартував 14 травня. 16 країн змагалися за можливість потрапити до щасливого числа фіналістів. Серед щасливців опинилися країни колишнього СРСР: Росія, Україна, Естонія, Білорусь, Молдавія, Литва. Разом вони утворили міцний союз, адже дружні стосунки, засновані на спільному минулому, в них тривають і досі. Окрім цієї шестірки, з першого півфіналу далі пройшли Данія, Нідерланди, Ірландія та Бельгія.

Другий півфінал відбувся вже за кілька днів – 18 травня. В наступний тур пройшли: «Країна вогнів» – Азербайджан; батьківщина богів та героїв – Греція; «Держава каменів, вина, старинних монастирів» – Вірменія; «Земля забуття» – Угорщина; «Країна вогню та льоду» – Ісландія. Також, до фіналу вийшли Фінляндія, Мальта, Норвегія, Грузія, Румунія.

Окрім відібраних під час двох півфіналів учасників, до фіналістів також приєдналися «країни великої п’ятірки»: Великобританія, Німеччина, Франція, Іспанія та Італія, а також держава-переможниця минулорічного конкурсу – Швеція.

Але найграндіозніше шоу почалося 18 травня, коли офіційно розпочався фінал щорічного пісенного конкурсу «Євробачення 2013». Після того, як відібрали найсильніших кандидатів, пройшли всі виснажливі репетиції, учасники нарешті отримали змогу показати всі свої можливості на сцені.

Україна виступала під номером 22. Представницею країни цього разу стала Злата Огневич із піснею «Gravitу» («Тяжіння»). Номер підготували в казковому стилі: велетень виніс Злату, ніби чарівну мавку, на сцену та залишив на морському камені. Виконання було не перевантажене спецефектами, але водночас вражаюче та захоплююче. Усі старання не були марними: Україна отримала 212 балів та посіла третє місце.

Варто зазначити, що наша країна бере участь у Євробаченні лише з 2003 року. Уже в другий раз Руслана з піснею «Wild Dances» («Дикі танці») отримала перше місце. За 10 років участі ми двічі опинялися другими: Вєрка Сердючка з піснею «Dancing Лаша Тумбай» («Танцюй Лаша Тумбай») та Ані Лорак  з «Shady Lady» («Загадкова») блискуче виступили та отримали свої срібні медалі. А вже в 2011 р. Міка Ньютон впритул підійшла до трійки лідерів, посівши 4 місце. Сьогодні Україну вважають однією з країн-рекордсменів за кількістю отриманих призових відзнак.

Цього року на другому місці зручно влаштувався Фарид Мамедов з піснею «Hold Me» («Обійми мене»). Романтична, трохи ностальгічна композиція не оминула чутливі вуха Європи та принесла співакові срібло.

Нагадаємо, що від участі у змаганні цього року відмовились Чехія, Португалія, Словаччина, Польща, Туреччина, а також, Боснія та Герцеговина. А Вірменія повернулась до конкурсу після річного відпочинку.

За матеріалами: korrespondent.net, infonewes.ru, esctoday.com

Фото: lenta-ua.net, glavred.info, sptvnews.ru, eurovision.org.ru

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марія Стрельцова