Форум «Згадаємо всіх поіменно!»: війна закінчується тоді, коли похований останній солдат

В Обласному краєзнавчому музеї 17 травня пройшов обласний форум з питань пошуково-дослідницької роботи «Згадаємо всіх поіменно!». В заході взяли участь представники органів влади, місцевого самоврядування, науковці, військові комісари Запорізької області, співробітники музеїв області, представники пошуково-дослідницьких клубів, громадських організацій.

Метою форуму було оновлення змісту науково-дослідної та пошукової  роботи з установлення імен загиблих та зниклих безвісти в роки Великої Вітчизняної війни та ознайомлення з системою й результатами пошукової роботи у Запорізькій області.

Із привітальним словом виступив депутат Запорізької обласної ради Ігор Грозовський: «Війна закінчується тоді, коли похований останній солдат. У Запоріжжі було багато людей, що здійснювали трудовий і воєнний подвиги. Тож наше головне завдання – зберегти пам'ять і передати її наступним поколінням».

Заступник начальника відділу по взаємодії з правоохоронними органами, оборонною роботою та з питань протидії та виявлення корупції апарату Запорізької облдержадміністрації Олег Кузьменко відзначив, що головне в житті – усвідомлений вибір молодої людини, який народжує волю. А воля – це те, що дає можливість перемогти, коли ти приречений на поразку.

Депутат Запорізької обласної ради Людмила Любім подякувала ветеранам за їхні подвиги, за збережені життя наступних поколінь і наголосила, що ми маємо пам’ятати про кожного героя.

Голова робочої групи з питань патріотичного виховання Наталія Власова зазначила, що й досі невідомі місця загибелі деяких солдат, тож треба неодмінно активізувати пошукову роботу, висловила подяку учасникам пошукових робіт, що вивчали короткий життєвий шлях кожного бійця.

«Зародження пошукового руху, – відмітив голова ради обласної організації українського товариства охорони пам’ятників історії та культури Юрій Спицин, – почалося ще в другій половині ХХ століття піонерськими і комсомольськими організаціями. Більше всього меморіалів, пам’ятників солдатам, загиблим у 1943-1944 рр., коли Червона армія несла великі втрати при звільненні радянської території».

Юрій Павлович наголосив, що пошукові роботи необхідно підкріпити науковою діяльністю: фіксацією знахідок, створенням описів, звітів.

Також пан Юрій звернув увагу на те, що необхідно залучати до фінансової допомоги  спонсорів, керівників підприємств, ентузіастів, бо на допомогу держави сподіватися не варто.

Електронну базу даних військовослужбовців Токмацього району «Червона зірка» представив військовий комісар Токмацького міського військового комісаріату Вадим Вітер. Він представив результати пошукових робіт, що здійснила його група на Токмацькій землі (знайдено більше семи тисяч солдат), розповів про те, що на кожного загиблого солдата заведена електронна картка з підкріпленими даними про цього солдата (відскановані всі документи, представлені фото родичів і меморіалу, де похований).

Відповідальний секретар Запорізької обласної громадської організації Національної спілки журналістів України Валентина Манжура розповіла про те, що до 70-річчя Великої Перемоги буде видано книгу «Музеї бойової та трудової слави Запорізької області», де зібрані унікальні відомості й дані про експонати більше, ніж 150 музеїв з 11 районів міста.

На форумі багато уваги приділяли меті правильного патріотичного виховання молоді. Зокрема, керівник Запорізької обласної молодіжної організації «Акцент» Володимир Систеров представив збірку «Летопись», в яку входять твори молодих запорізьких журналістів, що брали участь у конкурсі «Потомки победителей», присвяченому 70-річчю Сталінградської битви.

Наприкінці заходу учасники стоячки слухали ветерана Великої Вітчизняної війни, старшого лейтенанта медичної служби, Олександру Семенівну.

«Треба не тільки шукати мертвих, – наголосила Олександра Семенівна, – а й поважати живих, дізнаватися про нашу історію, адже майбутнє за нами!».

Також ветеран розказала про Сталінградську битву, особливості бойових дій на Волзі, про важкі воєнні часи.

Фото: tavriya.co.ua

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Евгения Науменко