Опитування: що таке «творче вигорання» і як журналісту з ним боротися

Стан, коли нічого не хочеться, коли руки опускають лише при думці про роботу. А здавалося б, журналістика – най-най-найкраща професія, найбільш творча та вільна. Але… «Пороги» запитали журналістів-практиків, як вони борються із «творчим вигоранням».

Роман Голубовський, головний редактор «UaReview»:

– «Не знаю, чи в тій площині зараз говоритиму, але розповім про творче вигорання, як про періоди, коли немає натхнення щось писати. Такі періоди трапляються час від часу. Буває, є маса ідей і бажання щось робити, буває, ідей немає, робити що-небудь ліньки. В таких випадках я: 1. Усвідомлюю, що це тимчасово, і скоро знов прийде бажання працювати – усвідомлення дуже важливе, щоб емоційно себе не мучити за свою бездіяльність. 2. Можу робити рутинніші справи, для яких не треба натхнення (редагування старих текстів, правка сторінок, посилання в соцмережах тощо). Десь так».

Олександр Карпюк, журналіст «Фокус»:

– Таке бувало, звичайно. У роботі так часто буває. Найчастіше це щабель до наступного етапу. «Боротьба» одна – працювати далі, та й все. Пересилювати й шукати.

Яна Брензей, кореспондент «УНІАН»:

– Відчувала, на жаль, якихось коштів для боротьби з ним ще не винайшла. намагаюся просто почекати трохи, а потім знову відчуваю, як думки підступають до кінчиків пальців.

Дмитро Король, журналіст «Corruptua» та «Пороги»:

– Якщо чесно, то коли в мене настає ТАКИЙ ЧАС, я змінюю вид роботи. Так, я нещодавно звільнився з однієї роботи, яка мене дійсно втомлювала і не приносила достатньо задоволення. Але зараз, коли я звільнився, я отримав нове запрошення й радію, адже маю змогу займатися чимось новим. Так, я чимось пожертвував, понервував, але все повернулося так, як я й не очікував.

Каріна Лобань, рекламіст:

– Швидше за все, я відчувала «творче голодування» в плані того, що не вистачає ідей або ж ідеї є, але не знаєш, як це все втілити в життя. Дуже складно, коли не вмієш працювати з технічними засобами для втілення того, що коїться в голові, і це, напевно, найбільша проблема, тому що частина ідей і залишаються просто ідеями, які незабаром загасають і, можливо, більше до тебе ніколи не прийдуть. Вони просто вмирають і забирають частинку тебе. На рахунок ліків, то немає однієї пігулки, яка допоможе. Тут вся справа в обставинах, і потрібно або просто розслабитися, присвятити час собі, або поринути з головою в те, що тобі дійсно подобається.

Антон Пшеничний, журналіст інтернет-каналу «Ukrlife.tv»:

– Вигорання. Поки немає, тому що завжди є джерела натхнення, якісь нові ідеї. Колектив мій новий молодий, амбітний, завжди є якісь ідеї.

Катерина Полякова, головний редактор порталу «Пороги»:

– Так, відчувала. Але це, швидше, пов'язано з величезною кількістю додаткової адміністративної роботи. Коли немає часу подумати, проаналізувати й нарешті сісти за текст. Боролася, як і з будь-яким іншим поганим настроєм і відсутністю ідей, – пила чай зі смачненьким, гуляла побільше, дивилася фільми. Але ні в якому разі не можна себе «душити». Натхнення повернеться саме собою.

P.S. Тож якщо ви відчуваєте, що кров закипає, і ви вже не можете так жити, працювати, спробуйте скористатись нашими порадами-«ліками» проти творчого вигорання.

1. Змініть роботу: місце роботи або вид, можливо, тему, на яку пишете.

2. Візьміть декілька днів вихідних і займайтеся лише приємними для вас справами.

3. Почніть знову вчитись. Підіть на курси або навіть до університету.

4. Відновіть робоче місце. Додайте інших фарб, елементів декору. Можливо, повісьте на стіни мотивуючі картинки або фотографії.

5. Знайдіть нове хобі, займіться спортом.

6. Шукайте свої власні ліки та способи подолання цієї проблеми.

Заголовне фото: www.krassever.ru/

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Дар