Студентські лідери підтримали проект Закону «Про вищу освіту», розроблений ректором КПІ

Всеукраїнський круглий стіл «Студентський погляд на законодавчі реформи у сфері вищої освіти України», який зібрав більше 60 лідерів студентського самоврядування та студентських організацій з усієї держави відбувся 14 вересня в Києві. Організаторами заходу виступила Українська асоціація студентського самоврядування за підтримки Освітньої програми МФ «Відродження».

Учасники обговорили зареєстровані у Верховній Раді України законопроекти «Про вищу освіту» та пропозиції до них, сформовані під час регіональних студентських круглих столів, що відбулися протягом травня-червня поточного року.

Студенти відмітили чисельні проблеми в системі вищої освіти, зокрема, хабарництво, низьку якість підготовки фахівців та централізацію системи управління вищою освітою, що унеможливлює вплив на освітній процес вищих навчальних закладів, студентів та роботодавців.

За результатами обговорення українські студентські лідери підтримали позицію Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України й визначили проект Закону «Про вищу освіту» № 1187-2 як такий, що має бути прийнятий Парламентом. Цей законопроект розроблений робочою групою під керівництвом ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Михайла Згуровського.

«Законопроект групи Згуровського найзбалансованіше включив інтереси всіх зацікавлених сторін. В роботі групи розглянули більше 5 тисяч пропозицій від 120 інституцій – вищих навчальних закладів, академій наук, організацій роботодавців, студентських та молодіжних організацій, різних міністерств», – прокоментувала президент Української асоціації студентського самоврядування Єлизавета Щепетильникова.

Учасники відзначили, що сьогодні реформа вищої освіти потребує впровадження принципів Болонського процесу та найкращих європейських практик у цій галузі. Більше того, актуальною залишається потреба розширення автономії ВНЗ, зокрема, в сфері формування змісту освіти та включення представників студентського самоврядування та роботодавців до органів з розробки навчальних програм.

«Законопроект групи Згуровського ставить в основу освітнього процесу якість вищої освіти, яка сьогодні є критично необхідною. Саме якісна вища освіта надасть можливість випускникам вишів стати конкурентоспроможнішими на ринку праці, вищим навчальним закладам – затребуваними серед абітурієнтів, як із України, так і з-за закордону, а країна отримає високоосвічених громадян, які розвиватимуть економіку, науку та інновації», – зазначив голова експертного департаменту УАСС Олександр Смирнов.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Пороги