Рука допомоги

На жаль, в сучасному суспільстві все більше людей, що зіткнулися зі складними життєвими ситуаціями. У тому числі це молоді мами, які з певних причин не можуть забезпечити умови для створення повноцінної сім'ї своїй дитині, не можуть забезпечити його житлом і харчуванням. Найчастіше в таких випадках жінки змушені відмовлятися від малюка, віддавати його в притулок, кидати напризволяще. Але що ж робити таким людям в даній ситуації, коли нікуди йти, коли немає підтримки з боку рідних та близьких, коли є ризик залишитися на вулиці з новонародженим немовлям?

Наша держава активно бореться з цією проблемою. Соціальні служби поставили собі завдання вирішити питання єднання матері і дитини у важких умовах. Для цього по всій Україні були відкриті спеціалізовані соціальні центри матері та дитини.

У подібних центрах надаються такі послуги, як психологічна допомога та консультації для матерів та їхніх близьких , надання тимчасового безкоштовного житла, навчання базовим навичкам з догляду за дітьми, допомога у працевлаштуванні, а також надання юридичних послуг. Соціальні центри дають шанс впоратися з труднощами, які перешкоджають виконанню материнського обов'язку. Установи тимчасового проживання, як правило, надають житло молодим матерям з дітьми віком до 18 місяців, жінкам на великих термінах вагітності, а також малолітнім матерям віком до 18 років. На жаль, дуже часто буває так, що материнська відповідальність покладається на дівчат, які й самі за фактом ще є дітьми. Якщо вони не знаходять підтримки у власній родині, то соціальні центри готові допомогти їм.

Важливо пам'ятати, що життя наших дітей в наших руках. Їм як ніколи потрібні розуміння і турбота батьків, а коли на шляху встають проблеми, то їх потрібно вирішувати заради майбутнього свого малюка. Не варто нехтувати допомогою соціальних служб, адже іноді це єдиний вихід із подібних ситуацій.

Активна робота соціальних працівників дала шанс багатьом матерям та їхнім дітям на повноцінне життя в нашій країні, на єднання родини, на дах над головою і на захист з боку держави. Робота подібних центрів дала зрозуміти «врятованим», що завжди є надія на світле майбутнє, що можна розраховувати на підтримку з боку небайдужих людей.

Соціальні центри матері і дитини на території всієї України продовжують і далі протягувати руку допомоги тим, хто потребує особливої уваги. 

 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Мария Посылкина