Брати Капранови презентували в Запоріжжі свій варіант історії України

Брати Капранови представили Запоріжжю свою нову книгу «Мальована історія незалежності України». Одними з перших у регіоні про видання дізналися студенти філологічного факультету Запорізького національного університету.

«Ми покажемо, як філологи можуть бути корисними людству», – так Брати розпочали презентацію в читальній залі бібліотеки ЗНУ. Задум книги автори пояснюють наступним чином: «Підійшов до нас якось син, який готувався до ЗНО з історії і спитав: «Батьки, як усе це запам’ятати?».

У відповідь за два з гаком роки вони створили комплексне видання з історії, хоч за освітою є математиками.

«Книжка організована так, щоб не треба було гортати сторінки», – наголосили корінні миколаївчани. Мається на увазі, що кожен розворот видання відповідає за висвітлення інформації про певний історичний період. Фактаж етапів історичної хронології вмістили у 3100 (подекуди – 3600) знаків. «Слово – наука точна, – резюмували брати, і додали: Товстий роман написати легше, ніж коротку містку книгу».

У цій «історії» є і портрети визначних діячів конкретного історичного етапу, і комікси, і мапи тодішніх українських земель.

«Якби не інтернет, фіг би ми зробили цю книжку», – діляться Брати Капранови. Адже з усіма художниками вони співпрацювали в онлайн-режимі. Робота виконана значна, хоч один із присутніх в аудиторії не стримався: «Постать Григорія Сковороди асоціюється з інтелігентною особою, а на портреті у вашій книзі він схожий на гопника з підворотні».

Брати погодилися, що деякі портрети виконані в незвичній іпостасі, але наголосили: «Кожна поява книжки – це компроміс». До того ж, свою роль зіграв творчий дух художника з Рівного Юрка Журавля.

Брати Капранови подарували бібліотеці ЗНУ дві свої книги – «Мальовану історію Незалежності України» та роман «Щоденник моєї секретарки». У відповідь одержали книгу «Запорізький національний університет».

Відео: Дар'я Зирянова

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Анна Ставицька