Опале листя: що з ним робити?

 

Осінній сезон 2013 розпочався набагато раніше попередніх років. Чи не вперше за багато літ на вулицях міста відбувся незвичний симбіоз: зелені дерева притрушені снігом.

У зв’язку з поганими погодними умовами уже у вересні розпочалося прибирання опалого листя.

Традиційно, у Запоріжжі цим займаються ДКП «Основание» та підприємство «Ремондис Запорожье».

«Збір листя з прибудинкової території комунальної власності здійснює ДКП «Основание». Зібране листя двірники складують, як правило, в зоні контейнерних майданчиків.

Підприємство « Ремондис Запорожье » забезпечує вивезення листя, зібране двірниками, на полігон твердих побутових відходів (вул. Базова, 10в – прим.автора). Вивіз здійснюється на підставі дислокації складування листя, що надається ДКП « Основание ». Робота виконується за встановленим і узгодженим графіком . Що стосується об'єктів не комунальної власності , то збір та вивезення листя здійснюється балансоутримувачем відповідної території» – розповів нам директор «Ремондис Запорожье» Геннадій Сергієнко.

 

Проте, жителі міста запевняють, що прибирають листву тільки на основних вулицях міста, і залишають поза увагою дворові ділянки.

Натомість, комунальники запевняють, що території, за які вони відповідальні не суперечать нормам чистоти та прибираються вчасно. Чи дійсно це так, ми вирішили запитати у жителів Запоріжжя.

Як ви вважаєте, чи добре прибирають листя у вашому районі?

Євгенія, Орджонікідзавський район: «Справа в тому, що в нашому місті взагалі погано прибирають листя. Можливо, на проспекті ще нормально, але варто тільки зайти трішки далі нього, то не побачиш чистоти. Навіть, якщо взяти парк на Бульварі Шевченка.  Там замітають лише листя на узбіччях. На газонах ніхто не прибирає, хоча це центр міста».

Светлана, Жовтневий район: «Я з самого дитинства мешкаю у цьому районі. Опале листя – це головна проблема восени. Палити не можна, і викидати нікуди. Служби вивозять рідко, частіше після телефонного дзвінка кудись з петицією. Я – хронічний алергик, і коли люди починають самі боротися з листвою, та палять її, починаю задихатися». 


Наталія, Шевченківський район: «Листя поки що мало опадають, тому вистачає сил двірників. Вони в будні дні щоранку прибирають. Начебто чистенько у дворі. Але, за досвідом минулих років, його частенько самостійно спалювали поблизу».

Крістіна, Комунарський район: «З року в рік однакові проблеми. З початку сезону все прибирається, допоки невелике навантаження. Але коли осінь у розпалі, комунальники набагато гірше слідкують за чистотою довкілля».

Чи дійсно, невчасно прибране листя є небезпечним ми запитали у лікаря студентської поліклініки Лідії Михайлової:

«Опале листя небезпечне тільки якщо ми його спалюємо. Коли воно просто лежить, то не приносить стільки шкоди. Листя накопичує небезпечні речовини з повітря, і коли починає гнити, при спалюванні, ці токсини знову потрапляють в атмосферу. Дим від листя довго не розсіюється і стає особливо небезпечним для людей похилого віку, дітей і людей, які страждають задишкою, астмою і алергією. У паркових зонах листя потрібно прибирати ретельніше, якщо воно не свіже, а вже почався процес гноїння і люди виходять на прогулянку туди, то замість позитивного ефекту, їх чекає віддишка та запамороченням».

Окрім цього, хочеться нагадати, що спалення листя є не тільки небезпечними для здоров’я людини та стану зовнішньої середи, а й забороненим методом в Україні.

Якщо все ж, ви вирішили, що це найкращий вихід із ситуації, то будь готові, що на вас накладуть штраф у розмірі від 340 до 1360 грн.

Для порівняння методів очистки вулиць, звернімося до досвіду країн Європейського Союзу, наприклад Німеччини.

Журналістка Міліта Балем з цього приводу пише: «Що треба робити з прибраними з тротуарів листям ? Їх, як правило, досить змести до узбіччя дороги. Однак робити це треба так, щоб не засмічувати вуличні жолоби і водостоки.

Якщо листя багато, то його слід збирати у стандартні мішки для сміття. Але ці мішки повинні бути прозорими і залишатися відкритими, щоб співробітники місцевої служби очищення вулиць не сплутали їх з іншим сміттям, до якого дана служба не має відношення. «Листова кампанія» – прибирання мішків з листям – триває всю осінь і закінчується лише в грудні! При збиранні листя слід пам'ятати про приписи щодо захисту від шуму. Домовласник або мешканець не повинен скреготати по асфальту граблями або лопатою у вечірні , нічні або ранні ранкові години. Те ж саме стосується і використання вуличних «листесосів». Їх не можна застосовувати по робочих днях з 20 години вечора і до 9 годин ранку, а також опівдні з 13 до 15 годин. У неділю та свята використання цих пристроїв повністю заборонено».

Отож, ми можемо тільки сподіватися, що колись наші підприємства, як приватної так і комунальної власності, досягнуть такого рівня якості прибирання. А допоки мешканці долають цю проблему на власний розсуд, часто спричиняючи шкоду собі та оточуючим.

Дарина Щебетун, Ірина Коваленко, Анастасія Панесенко, Катерина Гапонова

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Іринка Коваленко