Зародження та розповсюдження свята Геловін

Геловін – свято, яке впевнено крокує по світу з кожним днем набираючи все більшу популярність. Що ми знаємо про нього? У цей день люди надягають незвичні костюми, вирізають ліхтарики Джека, та лякають один одного, вимагаючи «солодощі або смерть». Насправді ж корені цієї містичної та загадкової урочистості зародилися багато тисячоліть тому.

Початок Геловіну поклали кельтські племена, які вважали, що рік ділиться на два періоди: зимовий і літній. Кельти були язичниками, тому вірили, що протягом усієї зими бог Сонця знаходиться у полоні Самайна – бога мертвих.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада люди влаштовували свято в честь Самайна. Збираючись на вершинах холмів, вони розпалювали костри, приносили жертви злим духам, щоб задобрити їх на майбутній рік, адже вже 1 листопада кельти відзначали настання Нового року.

За легендами цих загадкових північних племен в ніч Геловіну межа між реальним світом і потойбіччям стиралася, зникали всі перепони, і світ живих зустрічався зі світом мертвих.

Атрибути Геловіна:

 

Надалі містичне свято впевнено розповсюдилося по світу. Римляни завоювали кельтів і трансформували розуміння Геловіну на свій лад, змішавши його традиції з особливостями римських свят.

Їхня імперія, на той час, була колискою зародження християнської релігії, тому Папа Боніфацій IV не скасував містичне свято, а переробив його на християнську манеру, представивши  Геловін як День Усіх Святих.

Зазнав трансформації Геловін і в Англії, злившись з Днем Гая Фокса, присвяченим людині, яка, начебто, намагалася вбити короля. В цей день протестантські віруючі надягали маски і приходили додому до католиків, вимагаючи від тих ласощів та пива.

Власне, така версія Геловіну і направилася підкорювати Новий світ (Америку), де одразу ж прижилася і стала одним з найпопулярніших свят року.

Назва Геловіну також неодноразово змінювалася: All Hallows Even, All Hallows Eve, Hallowe’en і вже в 1745 році День Усіх Святих почали називати словом, більш близьким до нас за інші – Halloween.

За всі ці роки День Усіх Святих втратив майже увесь той містицизм і окультизм, яким його наділили кельти-язичники, проте від цього він не став менш шанованим і популярним.

Сьогодні Геловін – це карнавал, а не день жертвоприношень. Його святкують у США, Іспанії, Латинській Америці, Великобританії та в країнах Європи. Останнім часом свято набирає все більших обертів і в Україні.

 

Ми поцікавилися, чи святкує сучасна запорізька молодь Геловін, і як ставиться до його явища в нашій культурі?

Оксана Кривко: «Я не святкую, він недоречний в слов'янському середовищі. Хоча, сама по собі, непогана ідея»

Тетяна Роменська: «Не святкую. Вважаю, що це нав'язування американської культури … нехай наші слов'янські свята відзначають»

Юлія Стець: «Дуже цікавий захід, святкувати цього року хочу) Він не з нашої культури, але як альтернатива вільному проведенню часу в наших реаліях дуже непогано)»

Катерина Гапонова: «Ні, не святкую. Вважаю що свято недоречне в Україні, потрібно відроджувати свої традиції і свята. Хоча свято Геловін – цікаве  і має право на існування в інших країнах»

Ольга Лебедєва: «Святкувала кілька разів. Ставлюся до цього, скоріше, як до тематичної вечірці, шкода, що це свято майже втрачає свою початкову кельтську естетику. В українському фольклорі є схожі своєрідні традиції, і, напевно, краще культивувати їх, але в епоху глобалізації це не так і просто. У цілому, ставлюся скоріше нейтрально»

 

Ірина Коваленко, Крістіна Дорогих

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Іринка Коваленко