Благодійність по-українськи, чи Волонтери за гроші

В супермаркетах – урни для грошей з жалісливими фотографіями дітей; на вулицях – активні волонтери з контейнерами в руках; в соціальних мережах – масові ретвіти постів, що спонукають до пожертв.

Благодійність процвітає. Незрозуміло тільки: чи то нужденних побільшало, чи то благодійники зовсім не благодійні.

Зацікавилися ми цією темою, коли побачили неповнолітніх дівчат, що «волонтерили» в центрі Запоріжжя. Вони настирно клянчили у перехожих гроші, а відпочивали з цигарками у руках.

Дивна поведінка як для волонтерів.

Дівчата-волонтерки палять цигарки

Наступного разу ми натрапили на хлопців, що за такою ж схемою збирали гроші на центральному ринку. За зовнішнім виглядом вони зовсім не були схожі на благодійників, тому ми й вирішили з ними поговорити. Один злякався камери й утік, а з іншим зав’язалася розмова.

Волонтери на центральному ринку Запоріжжя

Можливо з розгубленості, але хлопець з першого разу не зміг відповісти на запитання, який благодійний фонд представляє, але потім згадав – «Рука допомоги». Нічого конкретного не повідомив і про дівчинку, на лікування якої збирають гроші. Але одразу ж почав стверджувати: «Добровольно, без зарплаты собираю деньги девочке на лечение. То бишь, мне с этого ничего не будет. Только на проезд выдается и все!».

Хто протягнув «Руку допомоги»

Непереконливі слова парубка змусили нас поцікавитися фондом детальніше. Розшукуючи організацію «Рука допомоги» в інтернеті, ми натрапили на цікаву інформацію. Такий собі Сергій Леонідович пропонує роботу волонтера в Запоріжжі.

Вакансія на сайті  trud.ua в компанію «Рука допомоги»

Недовго думаючи, зателефонували. Чоловічий голос в трубці відповів, що наразі роботи немає, але десь через тиждень ми зможемо зустрітися. Тоді ж і обговоримо питання заробітної плати.

Сайт фонду «Рука допомоги» малорозвинений і майже не оновлюється. Даних про роботу немає, а розділ «Документи» порожній. Створена організація нещодавно: у квітні 2013 року. Засновником «Руки допомоги» є 20-річний Владислав Воробйов, житель Донецьку. По телефону він розповів, що філія фонду є в Запоріжжі, нею керує його давній знайомий Сергій. Але своїм волонтерам вони нічого не оплачують.

В соціальній мережі «Вконтакте» ми знайшли групу «Благотворительная организация Владислава Воробьева», керівником якої є сам хлопець. Поспілкувавшись із учасниками групи, ми дізнались, що:

– волонтерство оплачується: близько 60-80 грн. на день. Залежить від зібраних грошей (20 відсотків від суми) і стажу у фонді.;

– графік роботи в «Руці Допомоги» від 4-5 годин на добу, але за бажанням можна й більше.

Волонтери розкривають фінансові секрети

Та чи можна назвати таку діяльність волонтерством?! У законах України «Про волонтерську діяльність» та «Про благодійну діяльність» зазначається, що й волонтерство, і благодійність – це добровільні справи. Обидві не передбачають одержання прибутку.

Активний «благодійник»

Діяльність Воробйова виявилася аж надто різноманітною: від промоутерства до продажу парфумерії. Це зазначено й у резюме хлопця. Дивно, адже телефоном Владислав говорив, що займається будівельними роботами. Також він – заядлий користувач соціальних мереж: має аж три сторінки «Вконтакте». Одна для людей, друга для роботи, а третя для себе.

Зустрітися бодай із кимось із керівників фонду нам не пощастило. Запорізький «благодійник» Сергій Леонідович згодився говорити тільки телефоном, бо «лицо он не публичное». А на запитання про власний заробіток взагалі не відповів.

На електронну адресу Сергій Леонідович надіслав нам досить дивні, більше схожі на постановочні, фотографії запорізького офісу. 

Крапля допомоги з океану прибутку

Вже місяць благодійний фонд «Рука допомоги» займається збором коштів для маленької Марії Думенко. Проект діє у трьох містах – Запоріжжі, Маріуполі та Донецьку.  Встановити точну суму зібраних грошей неможливо, але якщо порахувати, що у кожному з цих міст працює по 2 волонтери щодня, то виходить хвилююча арифметика. За мінімальними підрахунками один волонтер за день збирає 500 грн. Віднявши волонтерську плату в 20 відсотків, кожний офіс отримує по 800 грн. на день. Так, за місяць благодійних зборів для Марії Думенко «Рука допомоги» має приблизно 72 тис. гривень. 

А ось мама дівчинки Вікторія Думенко говорить, що не отримала й третини цих грошей. Їй надійшов лише один переказ – 9 тис. грн.

Куди ділася решта грошей, невідомо, як і те, куди ділася совість таких волонтерів.

Заголовне фото: www.gazeta.lviv.ua

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Анна Абліцова, Геннадій Матвієнко