Кривавий День Соборності: п’ять загиблих, вогняні барикади, а влада «вмиває руки» (ВІДЕО)

У День соборності України, 22 січня, відбулася чи не найстрашніша зачистка за увесь час Майдану. Привітання Президента Віктора Януковича із Днем Соборності лунали в ефірі саме тоді, коли в столиці тривало жорстоке протистояння силовиків та протестувальників.

«В основі нашої політики були й залишаються національні інтереси, геополітична зваженість та гуманістичні цінності, наша мета – справедливість, добробут, вільне життя у вільній країні», – заявив Янукович.

КРИВАВИЙ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ

У сутичках на вулиці Грушевського в Києві, що тривають з 19 січня, загинули вже п’ять осіб. «Вбитих наразі п’ятеро. З 00:00 вчорашнього дня постраждалих близько 300», – <a href=”http://www.pravda.com.ua/news/2014/01/22/7010771/”>повідомив Громадському радіо координатор медичної служби штабу національного спротиву Олег Мусій.

У чотирьох із них, стверджує Мусій, можна чітко визначити поранення від вогнепальної зброї – постріли в грудну клітку, шию й голову. За його словами, двом із них, які були при смерті, лікарі не змогли надати допомогу, оскільки Беркут саме в той момент розпочав свій наступ. Крім того, під час сутичок на Грушевського із колонади біля стадіону Динамо впало двоє чоловіків, один із яких помер у лікарні від отриманих травм.

Тим часом автивіст Майдану Ігор Луценко в клініці «Борис» розповів, що сталося з ним за останню добу. Ігоря Луценка та інших громадських активістів викрали десятеро невідомих, вивезли в ліс і там проводили «допит».

ГПУ офіційно підтвердила загибель ще двох чоловіків від вогнепальних поранень. У Бориспільському ж районі, куди раніше викрадачі вивезли Ігоря Луценка, виявили два трупи зі слідами тортур. Черговою жертвою став львів’янин Юрій Вербицький, тіло якого знайшли в бориспільській лісосмузі. 

За інформацією МВС, у столиці міліція вже затримал понад 70 осіб, 36 із них – процесуально в рамках відкритого кримінального провадження за ст. 294 КК України – масові заворушення. 34-м уже повідомили про підозру, 18-ти особам суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Крім того, координатори мережі колективного захисту «Свої» повідомили, що 21 активіст Майдану, яких затримали на вул. Грушевського вранці 22 січня та мали доправити до Печерського райвідділку міліції, туди не доїхали. Людей вивезли за місто в невідомому напрямку, там їх роздягнули до поясу били ногами й кидали в сніг. Наразі вони перебувають у холодному автозаку, місце знаходження з'ясувати не можуть. 

СЕЗОН ПОЛЮВАННЯ НА ЖУРНАЛІСТІВ ВІДКРИТИЙ

За повідомленнями активістів, вранці під час штурму Майдану на Грушевського «Беркутом»  по пресі силовики «кидають більше, ніж по всіх інших».

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка стверджують в своєму зверненні до керівництва МВС, що «спецназівці мають чіткий наказ фізичного знищення журналістів на Грушевського». Цьому є документальні докази – відео та фотозйомка, як «беркутівці» прицільно стріляли гумовими кулями у представників ЗМІ, а світлошумові гранати кидали їм під ноги.

За три дні більше 50 журналістів постраждало від застосування сили з боку «Беркуту» на Грушевського.

Знімальна група «Радіо Свобода» зафіксувала, як міліціонер цілиться й стріляє прямо в них, після чого журналістів побили й затримали. Оператору Еspreso.tv під ноги кинули газову гранату. Зафіксовано, як силовики впритул стріляли з травматичної зброї в журналістку з фотоапаратом. Удари міліцейськими кийками отримав і польський журналіст Павло Боболович.

Відомий український журналіст та телеведучий Віталій Портніков залишив Україну. За його словами, зі своїх російських джерел він отримав інформацію, що його планують зробити «новим Георгієм Гонгадзе». Він також зазначив, що у вівторок до нього додому намагалися проникнути троє невідомих чоловіків спортивної зовнішності. За словами Портнікова, про небезпеку його попередили одразу після зустрічі з послами країн Євросоюзу, де він розповідав разом із опозицією про проблеми в країні, зокрема, напади на журналістів. Зараз Віталій перебуває за межами країни.

ВЛАДА ЗАПЕВНЯЄ, ЩО НЕ МАЄ СТОСУНКУ ДО ЖЕРТВ НА ГРУШЕВСЬКОГО

Українська влада не має стосунку до жертв заворушень на вулиці Грушевського у центрі Києва, а працівники МВС не використовують зброю. Про це заявив прем'єр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду у середу.

«Я як прем'єр-міністр офіційно заявляю, що жертви, які уже, на жаль, є, – на совісті й відповідальності організаторів та певних учасників масових заворушень», – заявив він.

Азаров вимагає від правоохоронних органів «ретельно й рішуче розслідували ці злочини» й не допустити їхнього повторення.

«А звинувачення на адресу правоохоронних органів взагалі безпідставні, оскільки на Грушевського вони не мають вогнепальної зброї», – повідомив прем'єр.

За його словами, на Грушевського «купка екстремістів уже кілька днів намагається ґвалтувати всю Україну».

Пан Азаров виказав співчуття сім'ям затриманих і постраждалих. Однак Микола Янович все одно вважає учасників заворушень на Грушевського та в центрі Києва злочинцями й терористами.

У Генпрокуратурі ж майданівців звинувачують в екстремізмі та викраденні людей. «Протягом ночі викрали більше 50 людей. За свідченнями очевидців, їх жорстоко били й вивозили у невідомому напрямку. Деякі з них зараз знаходяться в приміщеннях КМДА і Будинку профспілок. Місцеперебування решти громадян невідоме», – заявили у відомстві Пшонки.

На Майдані, однак, озвучують абсолютно іншу версію того, що трапилося вночі. За словами народного депутата та коменданта Майдану Андрія Парубія, в ніч на 22 січня активісти влаштували патрулювання й затримали більше 150 «тітушок», які влаштовували безлад на вулицях Києва.

Крім того, автомайданівці вночі ліквідували базу «тітушок» на новій Обухівській трасі. Вони розібрали намет і розігнали молодиків, котрі в ньому жили. Близько 20 найманців втекли в напрямку залізниці.

Заголовне фото: Андрій Рибальченко

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марина Ботнарева