Спортсмен-слеклайнер Ваня Медведський: «При правильному підході слеклайн такий же безпечний, як і шахи»

Спорт – невід’ємна частина життя людини. Сьогодні, крім традиційних видів спорту, розвиваються й екстремальні, серед яких набирає популярності слеклайн, або ходіння по натягнутій стрічці. «Пороги» зустрілися з представником цього виду спорту Іваном Медведським, аби дізнатися про особливості та нюанси слеклайну.

Можна сказати, що це, в певній мірі,  небезпечний вид спорту?

– При правильному підході слеклайн такий же безпечний, як і шахи.

З якого віку зазвичай починають займатися спортом та, зокрема, слеклайном?

– На мій погляд, батьки ще з народження дитини мають піклуватися про її фізичний розвиток. Існує безліч видів гімнастики для діток, яким лише два місяці. Про себе скажу, що займаюся карате з трьох років, і це мені дуже допомогло в житті. Як висновок, спортом треба займатися з народження, поступово розвиваючись та покращуючи свої вміння. Так само й слеклайном.  

– Чи багато людей у Запоріжжі присвячують себе слеклайну? Скільки часу варто приділити цьому виду спорту, щоб досягти успіхів?

– Слеклайном цікавляться багато людей. Він незвичайний тим, що спробувати підходять звичайні прохожі, яким цікаво, що це таке. Їм подобається, й вони продовжують займатися цілеспрямовано. Люди приходять вперше й спочатку навіть не можуть встояти на стрічці, але наприкінці тренування проходять 5-8 метрів.

Які міри обережності слід використовувати для занять слеклайном?

– Головне правило – хороша розминка перед балансуванням. Ще ми використовуємо мати та паски безпеки, які не дають впасти зі стропи. Згодом це вже стає непотрібним.

Як правильно обрати тренера та місце тренувань, щоб не отримати зайвих травм?

– У слеклайні немає тренерів, але є друзі, які допоможуть і підкажуть. Ми перевіряємо, щоб дерево або стовпи, між якими натягуємо стропу, були міцно укріплені. Натягувати стрічку можна в різноманітних місцях. Ми випробували багато – починаючи з 3-метрової висоти до натягування стропи над річками або на дахах будинків.

Побутує думка, що для досягнення  успіхів у спорті, потрібно повністю присвятити себе цьому. Скільки ти проводиш часу на тренуваннях?

– Якщо займатися професійним спортом, то так воно і є. Але я тренуюся для свого задоволення. Це моє хоббі, на яке треба півтори години на добу. Проте успіхів можна досягти навіть від таких тренувань.

– Що б ти побажав нашим читачам?

– Якщо ви помітите вид спорту, який вам подобається, одразу реалізовуйте себе в ньому! Хочу побажати, щоб кожен із вас спробував ходити по слеклайну і відчув ці враження та емоції! А ще слеклайнери дотримуються здорового способу життя.  Ми можемо отримувати позитивні емоції без алкоголю й тютюну, чого й вам бажаю!

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Тетяна Сивоконь