23 тисячі школярів провалили ЗНО з української мови

???‚?? ‰??? ?‰‡?? ??› ‚ »‚‡??‚?У цьогорічних абітурієнтів критично низький рівень знань з української мови та літератури. Про це повідомив директор українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. За його словами, більше 23 тисяч школярів провалили тест ЗНО з української мови та літератури. І лише 158 з 300 тисяч абітурієнтів знають рідну мову на «відмінно».

Найбільшу кількість відмінників виховали вчителі Львівської області –  там максимальні 200 балів набрали 23 учасники. Далі йдуть Івано-Франківська та Дніпропетровська області, у кожної з яких по 10 розумників. Також 10 знавців української мови зростило місто Київ.

На жаль, як дослідили «Пороги», такий низький рівень знань українських випускників не є шокуючим феноменом цього року. Це лише сумна тенденція.

За останні чотири роки найбільше студентів не здали ЗНО з української мови у 2012 році – більше 27 тисяч. А найбільше відмінників було у 2013 році – 163 людини.

Нагадаємо, що ЗНО-2015 мало певні відмінності, порівняно із минулими роками. Цього року майбутні студенти могли складати 2 рівні тестів – базовий та поглиблений, тому у аналізі «Пороги» використали результати лише базового рівня тесту з української мови. Що стосується поглибленого тесту, то ситуація з ним ще сумніша – 200 балів отримали лише 15 абітурієнтів з усієї України.

Автор: Марина Галич