Соціальна адаптація

Адаптація в суспільстві – актуальна тема для багатьох людей. Наприклад, для першокласників, які у свої 6-7 років потрапляють у незнайомий колектив, для першокурсників, що вже в свідомому віці зустрічають нових людей, з якими будуть вчитися протягом 5-6 років, та для працівників, що влаштовуються на свою першу роботу або просто змінюють місце працевлаштування. Мабуть, для багатьох це непросто. Нові люди оточують тебе, висувають певні вимоги щодо подальшого спілкування, виконання завдань тощо. Як ви себе почуваєте у перші дні? Не зовсім у своїй тарілці? Для деяких – цестрес. Сьогодні ми розглянемо саме тему адаптації й спробуємо розібратися, якнайшвидше пристосуватися до нового колективу.

Саме слово «адаптація» походить від латинського «adaptare» — пристосувати, тобто пристосування до мінливих зовнішніх і внутрішніх умов. Існує декілька видів адаптації: біологічна, психологічна, професійна. Але  сьогодні розглянемо соціальну.

Соціальна адаптація – це процес пристосування людини до мінливого соціального середовища за допомогою різних соціальних засобів. Цей тип проходить на трьох рівнях: фізіологічному, психологічному і соціальному.

На фізіологічному рівні адаптація означає здатність організму людини підтримувати свої параметри в рамках, необхідних для нормальної життєдіяльності при зміні зовнішніх умов. На психологічному рівні адаптація забезпечує нормальну роботу всіх психічних структур при здійсненні впливу зовнішніх психологічних факторів (прийняття зважених рішень, прогнозування розвитку подій тощо).   На соціальному рівні адаптація забезпечує пристосування людини до соціального середовища, що склалося, шляхом вміння аналізувати поточні соціальні ситуації, розуміння своїх можливостей в соціальних обставинах, вміння пристосувати свою поведінку до головної мети діяльності.

Вчені виділяють такі стадії адаптації:
-перша (початкова), коли індивід починає розуміти лише правила поведінки у суспільстві, але ще внутрішньо не визнає цю систему цінностей; тобто, коли першокласник розуміє, що треба регулярно виконувати домашнє завдання для того,щоб мати високу оцінку, але ще не визнає це важливим для себе;
-друга (терплячість), коли як соціальне середовище, так і індивід визнають рівноцінність еталонів щодо поведінки одне одного; тобто учень виконує завдання, задля високого бала, вчитель це бачить і оцінює його згідно з якістю виконаної роботи;
-третя – пристосування, пов’язане зі взаємними поступками. Індивід визнає і приймає систему цінностей соціуму, але й представники соціуму визнають деякі його цінності. Етап взаєморозуміння, коли й вчитель, і учень вже мають певну думку одне про одного, і за потреби можуть піти на деякі поступки у стосунках;
-четверта-повна адаптація, коли індивід повністю відмовляється від попередніх цінностей і приймає нові. Це стадія повного порозуміння з новим колективом, прийняття і розуміння усіх правил і обов’язків навчального закладу, фірми, офісу тощо.

Але як нам пришвидшити цей процес, адже від нього залежить емоційний стан багатьох людей? Більшість у перші дні почувають себе досить невпевнено, намагаються бути непомітними і бояться заговорити.

З цього приводу психологи дають кілька порад. По-перше, будьте відкритими. Висловіть свою радість від перебування серед цих людей. По-друге, якнайшвидше запам’ятайте ім’я кожної людини  та звертайтеся до неї тільки так. Дослідження доводять, що людям подобається, коли при звертанні вимовляють їхні імена. При першому спілкуванні будьте доброзичливими та посміхайтеся. Намагайтеся допомогти, якщо до вас звертаються з певною проблемою, а ви знаєте, як її вирішити. Не відривайтеся від соціуму. Неформальна обстановка лише сприяє налагодженню стосунків із людьми, тому не нехтуйте зборами з колективом поза стінами школи, ВНЗ, роботи. Придивіться до людей, можливо, з деякими з них ви маєте спільні інтереси. В майбутньому з цією особистістю ви можете подружитися, а вона вам тільки допоможе стати «своїм».

Таким чином, на останок хочеться побажати вам бути впевненим у собі. Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам швидше пройти усі стадії адаптації та почувати себе комфортно серед нового колективу.

Автор: Катерина Кульчицька