Мова як основа досконалості

Розвиток молодої людини визначається не лише зовнішнім виглядом, успішністю в навчальному закладі, прагненням до отримання освіти, а передусім здатністю мислити та чітко і ясно висловлювати свої думки. Здатність правильно та красиво говорити має філософське значення та набувається  впродовж довгих років.

Розкриваючи значення слова в житті людини О.Потебня стверджує, що слово виділило людину з тваринного світу, завдяки слову можливий обмін думками.

Німецький філософ В. Гумбольдт стверджує, що «лише духовна сила народу є найжиттєвішим та найсамостійнішим   первнем, а слова залежать від неї». Крім того, мова є головним проявом духовної сили, бо «лише мова спроможна виразити найсвоєрідніші і найтонші риси народного духу і характеру».  Оцінку ми даємо людині по тому,  як вона говорить; мова визначає людину. Здорове тіло, здоровий розум і здорова мова творять гармонійну особистість. Сучасні психологічні дослідження показали, що помилки в мові не випадкові, вони мають глибокий зв’язок з ментальним розвитком.

Як на мене, своєю промовою всього за кілька секунд ми можемо зіпсувати собі карму на кілька втілень. Три хвилини гніву можуть знищити 10-річну дружбу. Слова сильно визначають нашу карму. Можна 10 років займатися духовним розвитком, благодійною діяльністю, але образивши велику особистість можна втратити і деградувати в нижчі форми життя.

Мова володіє дуже сильною енергією. Дурня від мудреця можна відрізнити, коли він заговорить. За статистикою, 90 % сварок відбуваються через те, що ми говоримо про когось погано.

Найбільш успішні ті люди, які приємно говорять та вміють контролювати свою мову. Чому люди, що говорять мало і продумано, досягають більше? Вони не втрачають енергію.

Сучасній молодій людині треба працювати над собою, щоб не створювати негативний імідж про себе. Для того, щоб досягти досконалості або принаймні бути на шляху до неї, треба бути виваженою та спокійною  людиною, мати здоровий глузд у вирішенні внутрішніх та зовнішніх проблем. Лише така людина може стати особистістю.

Автор: Кароліна Гайдук