Обережно: летить словесний снаряд!

39AP3QNbIO8«Дайте мені засоби масової інформації і я з будь-якого народу зроблю стадо свиней» – казав Йозеф Геббельс.

Ідеї теоретика ЗМІ Третього рейху набирають обертів в сучасній системі інформування суспільства. Полководці війни озброїлися пером, блокнотом, підручником з основ чорної риторики – і гайда у наступ!  А перед нами постає питання: як захиститися від блокування критичного мислення у вирії інформації.

  1. Волю плюралізму! Аналізуйте інформацію з різних джерел. Ідею «незалежності» інформаційні видання використовують як інструмент пропаганди. Обиватель повинен повірити, що «незалежний» журналіст заздалегідь відфільтрував фейкову інформацію, як наслідок – відключити критичне сприйняття.
  2. Фальшиві авторитети. Цитування думок з невідомих акаунтів соціальніх мереж – вірна ознака пропаганди. Людина, зазвичай, сприймає одіозні та яскраві інтернет-повідомлення як «глас народу».
  3. Ніяких узагальнень. Під час інформаційної війни нюанси нікого не цікавлять, ворогів ідентифікують за певною спільною ознакою: негри, європейці, ліберали, рудоволосі.У сприйнятті інформації відмовтеся від оціночних суджень, притримуйтесь неупередженості.
  4. Країна не «вважає».  Не існує єдиної думки планети, материка, країни. Існують цілі правлячих угруповань, позиції і дії певних груп громадян.
  5. Орієнтація на розум. Мистецтво маніпулювання масами передбачає звернення до почуттів аудиторії. Спробуйте абстрагуватися від емоцій, концентруйтеся на інформації.

На кону – збереження цілісності нашої держави, тому моральний обов`язок кожно з нас полягає у підвищенні рівня медіаграмотності нашого суспільства. За моїм власним досвідом, процес саморозвитку та постійного навчання відіграє ключову роль у контратаці проти політично заангажованих ЗМІ. Строкатий спектр знань допомагає мені  у виробленні власних поглядів, аналізу дійсності, сприйнятті інформації без блокування критичного мислення. Я впевнена, що лейтмотивом нашого буття повинен стати інтелекуалізм та критичне сприйняття реальності.

Автор: Сєда Власова