Це особлива професія – журналіст…

Ми живемо у цікаві часи, бо перед нами записується новітня історія України. Потрібно хапатися за кожен її момент. Якщо ж скажуть, що зараз будь-хто може стати журналістом і викласти у соцмережі відео подій, то вірте цьому наполовину : викласти – так, а от пояснити, так як журналіст,- ні. Тому журналісти завжди будуть потрібні.

Між журналістикою та пропагандою існує різниця. Бо журналістика – така, як є, а пропаганда – така, як треба, щоб була. Телебачення – пропаганда, бо ви можете показати картинку так, як це забажаєте, а тому у ваших руках є велика сила. Ми повинні завжди пам’ятати, що наш глядач має в руках пульт і в будь-який момент може перемкнути канал. Він має величезну владу над нами, тому дуже важливо, чим розпочинається і чим закінчуєте матеріал. Це мають бути найсильніші й найважливіші кадри, що не дозволять глядачеві піти, перемкнувши канал. Тому спочатку, поставивши на початок найсильніший кадр, не слід розповідати все відразу – глядача слід поступово підвести до суті, дати йому змогу подумати й самому дійти до певних висновків або відкриттів. І постійно потрібно ставити запитання собі: хто буде дивитися твій сюжет?

Журналістика – не аптека, де є змога все рівно зважити і поділити. Тут не може бути чіткої структури, як будувати сюжет і скільки секунд повинний бути синхрон чи інтерв’ю. Потрібно знімати життя таким, яким воно є, тому і буде цікаво тоді, коли буде цікаво і правдиво про це життя донесено.  Журналіст повинен бути допитливим завжди, бо це професія, у якій не можна передбачити, що тобі принесе наступний день. Буває таке, що з нами не завжди хочуть говорити, тоді потрібно змусити людей це зробити. Дуже часто журналіст на телебаченні вважає, що він досконалий, тому намагається завжди бути «у кадрі». У цей момент глядачі не розуміють, це матеріал про героїв репортажу чи про журналіста. Тому тут йому потрібно навчитися проводити грань між особистісним та суспільним.

Інколи слова зайві, і потрібно більше показувати, а не говорити. Важлива картинка, і перед тим, як її описати, треба спочатку подивитись на неї. Коментар можливий, але який доповняє картинку, а не пояснює її. Потрібно думати кадром, а не синхроном, знати всі стандарти, але бути нестандартними. Тільки нестандартне може зробити з вас професіоналів.

Автор: Олена Бірюкова