ОСІННІЙ НАСТРІЙ з українським кіно

Осінь, напевно, найкраща пора для проведення довгих вечорів за переглядом кіно (якщо вже встиг зробити ІДЗ). З чашкою чаю так приємно сісти перед екраном, на якому ось-ось завирує життя.  Причому, краще, щоб це була лірична мелодрама або романтична історія про кохання. А якщо ці фильми ще й українські (!) – найближчи до нас за менталітетом та світобаченням… до чаю треба брати ще смаколики, бо сидіти треба буде довго. Студенти, пам’ятайте, що вам ще на пари йти.

«Місто, в якому не ходять гроші»

ПРЕМ’ЄРА В УКРАЇНІ:13 вересня

РЕЖИСЕРКА: Ганка Третяк

У РОЛЯХ: Катерина Мельниченко, Андрій Цишкевич // Екранізація повісті Кузьми Скрябіна

Повість «Місто, в якому не ходять гроші» увійшла до збірки Кузьми Скрябіна «Я, «Побєда» і Берлін». Збірку найближчим часом також збираються екранізувати. У фільмі Ганки Третяк увага зосереджується на героїні повісті Алісі – дівчині, яка через проблеми з роботою і в особистому житті наважується сісти на потяг до невідомого міста. Закадрову розповідь до фільму Скрябін устиг записати до загибелі в 2015 році.

«Коли падають дерева»

ПРЕМ’ЄРА В УКРАЇНІ:13 вересня

РЕЖИСЕРКА: Марися Нікітюк

У РОЛЯХ: Анастасія Пустоіт, Максим Самчик, Соня Халаїмова

Вона – дівчина з провінції, він – бандит із прізвиськом «Шрам». Разом вони намагаються втекти від осуду рідних і жорсткості 90-х років. Режисерка Марися Нікітюк, у минулому театральна критикиня і журналістка, показує вічний сюжет про заборонений плід крізь призму дитячого персонажа. Не обходиться й без містики. «Коли падають дерева» брав участь у конкурсній програмі цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю. Виконавицю головної ролі Анастасію Пустовіт відзначили за найкращу акторську роботу на кінофестивалі в Одесі.

«Таємний щоденник Симона Петлюри»

ПРЕМ’ЄРА В УКРАЇНІ:6 вересня

РЕЖИСЕР: Олесь Янчук («Залізна сотня»)

У РОЛЯХ: Сергій Фролов, Богдан Бенюк, Ірма Вітовська

Історія Симона Петлюри – від Директорії УНР до еміграції до Парижа і вбивства. Режисер «Залізної сотні» Олесь Янчук розповідає її через драматизований щоденник головного героя. Роль Петлюри виконує театральний актор Сергій Фролов, його дружину грає Ірма Вітовська, а Михайла Грушевського і Володимира Винниченка на екрані втілюють Богдан Бенюк і чинний міністр культури Євген Нищук відповідно.

«Скажене весілля»

ПРЕМ’ЄРА В УКРАЇНІ:4 жовтня

РЕЖИСЕР: Влад Дикий

У РОЛЯХ: Назар Задніпровський, Поліна Василина, Юрій Горбунов

Катя їде на навчання до Франції – і повертається із французьким нареченим. «На превеликий подив батьків Каті, їхній майбутній зять виявляється французом африканського походження. Організувати весілля так, щоб воно не відбулося, – здається прекрасною ідеєю. Але коли на заваді стоїть справжнє кохання – невідомо, чи вдасться такий план реалізувати», – розповідає офіційний синопсис фільму. В епізодичних ролях у стрічці знялися Потап та Олег Винник – автори музичного супроводу «Скаженого весілля».

«Dzidzio Перший раз»

ПОКАЗИ В УКРАЇНІ:25 жовтня

РЕЖИСЕРИ: Михайло Хома, Тарас Дронь

У РОЛЯХ: Михайло Хома, Сергій Либа, Анна Тихомирова

Фільм «Dzidzio Контрабас» продюсери називають «першою українською стрічкою, яка повністю окупилася в прокаті». У сиквелі фронтмен гурту Dzidzio піде на делікатну справу, а аудиторія дізнається, що не так із його сосками.

«Шляхетні волоцюги»

ПРЕМ’ЄРА В УКРАЇНІ:27 вересня

РЕЖИСЕР: Олександр Березань

У РОЛЯХ: Юрій Хвостенко, Іван Шаран, Ірина Гришак

Автори фільму називають жанром «Шляхетних волоцюг» «музично-комедійний бойовик». Це римейк польського фільму «Бродяги» 1939 року. Бодя і Мірек – львівські батяри. Вони живуть під гаслом: «Любити Львів, жінок та жарти». Але як зміниться їхнє життя, коли вони стануть опікунами дівчинки-сироти?

«Герой мого часу»

ПРЕМ’ЄРА В УКРАЇНІ:20 вересня

РЕЖИСЕРКА: Тоня Ноябрьова

У РОЛЯХ: Євген Бушмакін, Олег Шевцов, Василіса Фролова

«Щодня до Києва у пошуках щастя приїжджають 284 000 людей», – кажуть у трейлері «Героя мого часу». Один із них – Жорік, який починає підйом соціальним ліфтом, доставляючи воду на замовлення. Комедія Тоні Ноябрьової використовує сюжет короткого метра режисерки. За цю стрічку Ноябрьову визнали найкращою режисеркою цьогорічного Одеського міжнародного кінофестивалю.

«Вулкан»

ПОКАЗИ В УКРАЇНІ: 18 жовтня

РЕЖИСЕР: Роман Бондарчук

У РОЛЯХ: Віктор Жданов, Сергій Степанський

Машина Лукаса зупиняється посеред степу в Херсонській області – і таким чином перекладач потрапляє до химерного світу між війною і миром. «Вулкан» – це дебют в ігровому кіно режисера-документаліста Романа Бондарчука, відомого за стрічкою «Українські шерифи». Копродукцію України, Німеччини та Монако вже показали на кінофестивалях у Карлових Варах, Мюнхені та Єревані. З 18 жовтня фільм можна буде переглянути у межах фестивалю «Нове німецьке кіно». В український прокат «Вулкан» вийде 21 лютого 2019 року.

«Дике поле»

ПОКАЗИ В УКРАЇНІ: 8 листопада

РЕЖИСЕР: Ярослав Лодигін

У РОЛЯХ: Володимир Ямненко, Олексій Горбунов

Екранізація «Ворошиловграда» Сергія Жадана – певно, найбільш очікуваний український фільм року. Бензоколонка, бандити, український Донбас – відповідає за проект режисер Ярослав Лодигін.

«Позивний «Бандерас»

ПОКАЗИ В УКРАЇНІ: 18 жовтня

РЕЖИСЕР: Заза Буадзе

У РОЛЯХ: Антон Андрющенко, Олег Шульга, Юлія Чепурко

Група українських розвідників намагається запобігти диверсії і знешкодити російського диверсанта «Ходока». Для Антона Саєнка це особиста справа – відбуваються воєнні дії біля його рідного селища. Режисер Заза Буадзе торік уже мав справу з військовим фільмом – «Червоним» Андрія Кокотюхи.

The Village Україна