Грантові інвестиції у радійників ЗНУ

НЕумовноновий проект навчальної лабораторії інтернет-радіо «Universe».  Його мета: якомога яскравіше розповідати про цікавих людей з хистом змінювати світ на краще. Перші результати роботи наших журналістів вже з цього тижня в ефірі. Протягом року вийде 40 програм. Така можливість з’явилась завдяки перемозі у міжнародному гранті.

Кафедра журналістики, в особі Катерини Сіріньок-Долгарьової, нещодавно здобула перемогу в грантовому конкурсі «Медіаграмотні і розумні: кооперація студентської молоді України і США» Програма малих грантів громадської дипломатії для підтримки проектів у сфері освіти й культури  Посольства США в Україні. План робіт включає: розвиток інтернет-радіо «Юніверс», вебінари з дисциплін «Медіакультура» та «Медіаграмотність». І це ще не все. У ЗНУ стартували семінари-тренінги з медіаграмотності для вчителів української мови та літератури на тему «Формування медіакультури вчителя української мови та літератури в умовах становлення нової української школи».

Доцент кафедри журналістики заступник декана факультет журналістики з міжнародної діяльності, проектний менеджер
Доцент кафедри журналістики, заступник декана факультет журналістики з міжнародної діяльності та проектний менеджер Катерина Сіріньок-Долгарьова

“Все починається з ідеї та потреби. Наше радіо Юніверс переживало багато трансформації від fm-мовника до online. Однак, технічна база досі не оновлювалась. Те, що зараз ми працюємо в усталеній команді, допомогло у пошуках шляхів модернізації студії. Моя ідея була в тому, щоб продовжувати співпрацю з посольством США. Це наш найдружніший партнер. Звичайно, ми пишемо масивні проекти та подаємо заявки і на щастя вони теж підтримуються. Був  оголошений конкурс на індивідуальні проекти. Заявка вийшла на декілька сторінок: опис ідеї, мети, завдань та очікуваних результатів. Можливі ризики ми теж прописували.

 

Грант почав працювати ще до початку навчального року. Вже закуплено та встановлено обладнання на суму більше 60 000 гривень (комп’ютер, ноутбук, три диктофони, навушники, мікрофони та мікшерний пульт). Записано 5 випусків.

Катерина Григорівна: «Ми планували програму робити разом з радіо штату Юта, але поки не виходить. Всі організаційні питання ще не  узгодженні, бо в нас 9 годин різниці. Однак, це не гальмує процес. Програма про те, що ми здолаємо всі умовності. Ми хочемо, щоб наша аудиторія була освідченною, різноманітною. Щоб всі теми, які ми порушуємо, були не лише мейнстрімні, а й цікаві репрезентативним групам. Наші професійні радійники керують роботою, але студенти є основною рушійною силою. Вони беруть участь у розробці тем, у пошуку інформації.»

облаштування радіо

 

41420220_240465886596085_4124650823143653376_n41409080_2392611310996400_5536361106815057920_n41461690_2157729591215802_846930313404743680_n

  • Дуже важлива і успішна грантова історія університету, і командна робота, – говорить Катерина Григорівна, –  коли учасники добре розуміють як спільну мету, так і окремі етапи підготовки, розробки, впровадження, моніторингу якості, а також, хто за що відповідає. До речі, все дуже відповідально. Ми пишемо різноманітні звіти та маємо визначені дедлайни. Проект триватиме з травня 2018 по травень 2019 року.

Щоб грантодавці звернули на вас увагу, за словами проектного менеджера факультету журналістики, дуже важливо  мати чіткий план дій. Необхідно розуміти, що саме робити в проекті. Жодної абстрактності. Питання: «Як саме, наприклад, покращити радіо?» має вирішуватись до подачі заявки.

  • Ми створили програму, яка повинна висвітлювати проблеми нашого регіону. Це соціально-гуманітарна складова, яка потребує уваги оскільки, в основному, радіо комерційне. На таких станціях переважає розважальний продукт, який не спонукає людину думати. Та молоді теж цікаво щось інше слухати.

Для зручності, проект «НЕумовно» буде доступний для прослуховування у вигляді подкастів на сайті http://universe.zp.ua. До створення програм, безпосередньо, долучаються студенти. Працюють з відкритими джерелами, збирають матеріал щодо конкретних людей, організацій, громадських ініціатив. На основі цієї інформації викладачі пишуть орієнтовний сценарій та працюють над оформленням проблемного нарису, говорить кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Павло Мірошниченко.

  • Ми довго дискутували та вирішили, що формат радіо-нарису – найоптимальніша форма. Тут передбачено не інформаційний темпоритм мовлення, який допоможе легше сприймати історії. Один з випусків присвячений громадській організації ТриЗуб Дентал та її організатору Василю Мезенцеву. Славляться співпрацею з бійцями та волонтерськими рухами. Забезпечують бійців належною стоматологічною підтримкою. Василь є одним із засновником і ідейним натхненником радіостанції Тризуб FM, що на тимчасово окупованій території Донеччини та Луганщини.  Випуск вийшов з доволі нетривіальним поглядом на ставлення жителів  так званих окупованих територій до інформації. Як на мене, в самій програмі є одна цікава річ: спочатку працівники радіостанції зіштовхнулись з певними диверсіями місцевого населення, яке жило в страхах і стереотипах. Місцеві думали, що прийшли Укропи і, мабуть, вибудовують якийсь гігантський крематорій а не радіостанцію. Але, під впливом радіостанції, вони змінили свою думку і почали сприймати станцію як певний соціальний інститут, який допоможе їм вирішувати будь-які проблеми.

https://soundcloud.com/user-28869959/neumovno-trizub

Завідувач навчальної лабораторії інтернет-радіо «Університет» та новітніх медіа Логвиненко Наталія зазначає, що участь у даному грантовому проекті  дарує надзвичайну можливість створення сучасного майданчика, який необхідний у сучасній медіа-галузі.

  • Оновлення матеріально-технічної бази, осучаснення техніки, дозволить нашим студентам сформувати професійні навички на високому рівні. Тобто, організація практичних, лабораторних занять студентів факультету журналістики з основних дисциплін, що пов’язані із радіо- та інтернет-журналістикою стануть більш якісними, наближеними до сучасних вимог, та умов роботи редакцій радіостанцій.  

41474515_325101984722561_3899549147618869248_n (1)

«НЕумовно» розповідає про тих, хто завзято скорочує відстані між нами – різними громадянами однієї держави

«Переміщені мрії»: історія переселенців про втрачену домівку та відроджене життя. У цьому випуску проекту «Неумовно» ідеться про життя родини переселенки із Маріуполя Катерини Сохти, яка не зважаючи на пережиті жахи війни, страх за маленьких дітей, відсутність житла та роботи, зуміла відновити життя своєї родини і разом із чоловіком продовжує втілювати свої мрії в Україні, в іншому місті, але, так само, щиро та впевнено будує своє життя.

https://soundcloud.com/user-28869959/neumovno-trizub

Програма малих грантів громадської дипломатії для підтримки проектів у сфері освіти й культури 2018 за грантової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні

41715289_668352250201274_2003846038812622848_n