Європа починається з тебе

Не так давно я спілкувалася зі своєю подругою про європейців, Євросоюз, Європу і наш вступ до неї. Подруга сказала таку фразу: «Європа починається з тебе».

Пройшов тиждень, а ця фраза ніяк не виходить у мене з голови, не забувається. А що, взагалі, значить: «Європа починається з тебе»? Хто взагалі такий «європеєць» і що значить ним бути? Я довго думала над цим і прийшла до висновку, що Європа і моя євроінтеграція повинна бути в мені: в голові, у моїх думках, в тому, які я роблю вчинки.

На мою думку, європеєць – це розумна, освічена та вихована людина. Іноді ми сперечаємося з подругою: «Де краще: в Україні, чи в Європі, де кращі умови життя, продукти, меблі, речі, техніка, машини і так далі?». Адже найкращі холодильники фірми «Самсунг», меблі «італійські», одяг престижний, відпочинок – усе краще з-за кордону. Так ось я вважаю, що наша євроінтеграція  буде тоді, коли ми почнемо робити речі не гірші, ніж закордонні.

Коли в Америці, Італії, Німеччині будуть користуватися попитом наші продукти, харчування, вирощені на нашій землі. Коли, наприклад, шоколад «Корона» стане кращим, ніж «Мілка». Коли дивани ми будемо купувати не італійського виробництва, а українського. Коли наші жінки будуть замовляти речі не з-за кордону, а наших українських дизайнерів. Коли люди будуть купувати холодильники не «Самсунг», а «Козак». А чому там краще? Тому що за останні декілька десятиліть бурхливим потоком увірвалися у наше життя європейські високорозвинені технології.

А на мою думку, річ й у тому, що там люди набагато розвинуті найерудованіші, впевненіші у завтрашнім дні, захищені законом та державою. А в нас більшість молодих людей не бачать сенс у навчанні, освіті. Наші люди не бачать  сенс розвиватися, самовдосконалюватись.. І ось це наша найбільша проблема.

Але правильно говорять : «Не треба дивитися на інших, краще почни з себе». Я знаю, що якщо я буду здобувати освіту, йти тільки вперед, то я вже стану європейцем.

Треба правильно користуватися тим, чим нагородив нас Господь Бог: розумом, умінням аналізувати та мислити. Час не чекає, і не можна його використовувати на речі, які не приносять користі. Треба йти тільки вперед! Створювати нові проекти, впроваджувати ідеї. Тоді ми дійсно станемо справжніми європейцями.

Ми не гірші за інших. Адже не даремно пропонують нашій молоді навчатися з-за кордоном, обіцяючи райдужні перспективи. Звичайно, Європі вигідно мати здоровий, талановитий потенціал. Шкода, що Україна не зацікавлена в збереженні його. Байдужість, корисливість, бюрократизм, безвідповідальність, невміння, а, можливо, й небажання щось кардинально змінювати – ось ті гальма, які заважають стати справжніми європейцями. Тільки від нас самих залежить, як жити далі. Тому й Європа починається з кожного з нас.

Поліна Демченко