Українці пам’ятають

В запорізькому кінотеатрі ім. Довженка відбулась прем’єра кінофільму «Крути 1918». Картина була знята українським режисером Олексієм Шапарєвим. На його рахунку такі фільми, як: «Правило бою», «Київський Торт» та «Гвардія». У прокат стрічка вийшла 7-го лютого.

До Запоріжжя презентувати стрічку приїхали виконавці головних ролей фільму: Андрій Федінчик та Віталий Салій. Вони разом з істориком Федором Турченко провели прес-конференцію перед початком кіносеансу.Актори у загальних рисах змалювали свої враження від цієї карти та наголосили на тому що «історію треба пам’ятати».

22

Перше слово взяв Віталій Салій, який виконав роль «генерала Муравйова»: «Кожен знайде щось своє. Хтось буде слідкувати саме за перебігом історичних подій , комусь можливо буде до душі любовна лінія , комусь шпигунські битви. Тому ми будемо раді якщо цей фільм щось залишить у вашій душі».

Андрій Федінчик, який грав «Олекса Савицького» підтримав цю думку: «Погоджуюсь із тим що сказав Віталій, але фільм емоційно важкий, треба налаштуватися, і ми будемо раді, якщо ви знайдете момент співчуття і відкритості до тих подій, які відбувалися тоді».

Більше про історичну складову тих подій розповів доктор історичних наук Федір Турченко: «У фільмі розгортаються події, які пов’язані з війною, яку почала тоді радянська Росія проти України. Україна вперше у 20 столітті оголосила свою незалежність і одразу розпочалась війна. Вторгнення на Україну, яка не була готова до війни, не готова була до оборони. Її керівники не визнали що Росія може напасти. Що Росіяни – це не обов’язково брати, не обов’язково демократи. Що з Росії йде імперія з метою відновлення контрою над Україною. Дуже багато людей вірили у цю ідею, але знайшлася невелика група людей, студентів, які спробували зупинити цей напад . Було сказано що це  трагедія. Так, це трагедія. Бо вона закінчилася поразкою цих людей. Але ця поразка перевернула уявлення Українців про історію та про їх місце . Вона показала, що на Україні є люди, які стоять за її незалежність і готові віддати життя за неї».

По закінченню стрічки від людей лунали такі думки:

  • Юлія, 30 років – «Я в захваті від цього фільму, але звісно залишається біль, що за 100 років нічого не змінилося. Сьогодні ми, як 100 років тому боремося за нашу незалежність і ворог в нас той самий. На жаль не всі готові віддати своє життя за свою країну, але це прекрасно що є справжні герої, які готові це зробити».
  • Катерина, 27 років – «Це дійсно приголомшлива історія, яка почалась 100 років тому і зараз ми розуміємо, що ситуація не дуже змінилася. Ми все ще боремося за нашу незалежність. По перше я дуже щаслива, що в Україні знімають якісні фільми, історично-патріотичні фільми. В залі сьогодні не було вільних місць і це не може мене не тішити».
  • Енгельс Федорович, 82 роки – «Це вже не перший український фільм, який я дивився і мені він дуже сподобався. Знято прекрасно, хоча мені здається, що молодь не до кінця зрозуміє цей посил. Знайти недоліки можна у будь чому, але я вважаю що наше кіно наразі іде у правильному напрямку».

Під час показу фінальних титрів зал аплодував стоячи.

Дмитро Говтвян