Україна через мистецтво. Марія Башкірцева

Марія Башкирцева: Історична правда

Перша жінка, чиї роботи потрапили в Лувр – Марія Башкірцева. Її риси нагадують грецьку богиню Венеру: овальне обличчя, тонкі губи, ніс картоплею, пласкі широкі брови, квадратне виступаюче підборіддя, опуклі щоки. Своє русе волосся вона постійно укладає модними зачісками, постійно експериментуючи з довжиною та формами. Її фігура майже симетрична – широкі стегна й плечі в поєднанні з вузькою талією. Її одяг відповідає усім законам моди – мережево, довгі плаття, однокольорові сорочки. Також вона носить усі традиційні жіночі аксесуари: рукавички, парасольки, муфти, шарфи, хустки, капелюшки з вуаллю. Водночас додає до своїх образів власної «родзинки» – власноруч вишиті сорочки, плаття та капелюшки. Характер її не із легких.

Дитина багатих батьків не знає слова «ні», змалку має те, чого не бачать інші дівчата – доступ до будь-якої науки, мистецтва, подорожей, дорого вбрання та прикрас. Вона зверхня до інших, самостійна, працелюбна, самовпевнена, амбіційна, смілива та прямолінійна. Прагне слави і стати вагомою постаттю в історії. Також захоплена власним розумом та красою, іноді перетинаючи рамки дозволеного егоцентризму. Водночас дуже прискіплива до себе. Чуттєва, швидко закохується, меланхолійна, інфантильна(зважаючи на її юний вік). Чудово розбирається в людях і їх почуттях, має загострене відчуття справедливості. Має власний стиль зваблення чоловіків. Відносини з батьками в неї холодні. Про матір вона пише: “Матуся – це сильний дух, мало освіти, жодного досвіду, жодного такту”, а про батька: “Мій батько – людина черства. В молодості його принижував і мучив жахливий генерал – його батько. А щойно ставши вільним і багатим, він кинувся у світ і той його наполовину знищив”.

Марія Башкирцева “Автопортрет”: Історична правда

Як художниця формується під впливом творчості живописця Ж. Бастьєн-Лепажа. Талант помітили одразу. Її роботи завоювали численні медалі та призи на виставках, у захваті від неї французькі газети та журнали. Її творчість високо цінують Анатоль Франс та Еміль Золя. «Вона», джерело: Історична правда Є майстринею жанрового живопису. Мистецтво її характеризується глибокою чутливістю і потужним емоційним напруженням. Вона особливо майстерно вловлює нюанси людського вираження та складність людських стосунків. На її картинах часто зображені жінки, яких вона зображує з рідкісним ступенем співпереживання та проникливості. Відомі картини: «За книгою», «Молода жінка з букетом бузку», «У студії Жульєна», «Мітинг», серії автопортретів. Світ її картин — це світ паризького передмістя, світ служниць, робітниць, безпритульних дітей та школярів. Їй вже виповнилось 26 років, напад туберкульозу, вона померла. Згодом вона потрапить в історію як видатний живописець, суспільний і мистецький реформатор ХІХ століття. Її автобіографію будуть читати сотні тисяч людей, а її картини виграватимуть премію за премією. Вона – це українська(!) художниця Марія Башкірцева, – перша жінка, чиї картини потрапили в Лувр.

Джерела: «Марія Башкірцева», Історична правда. Віра Агеєва для BBC Україна. Довідка про Марію Башкірцеву від Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського.

Дмитро Нагорний