ЗАПОБІГАННЯ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ рОСІЇ

ілюстрація

Після повномасштабного вторгнення сусіда на терени нашої України він продовжує воювати не тільки фізично, а й інформаційно. Цей термін прийнято називати гібридною війною.

Що таке гібридна війна?

Гібридна війна — це теорія військової стратегії, вперше запропонована Френком Гоффманом, яка використовує політичну війну та поєднує звичайну війну, нерегулярну війну та кібервійну з іншими методами впливу, такими як фейкові новини. Дипломатія, право та іноземне втручання у вибори.

Традиційним військам важко реагувати на гібридну війну, оскільки важко дійти згоди щодо джерела конфлікту. Щоб протистояти гібридній загрозі, жорсткої сили часто недостатньо. Часто конфлікт розвивається непомітно, і навіть «швидка» реакція виявляється надто запізнілою. Переважаюча сила є недостатнім стримуючим фактором. Багатьом традиційним військам бракує гнучкості, щоб постійно змінювати тактику, пріоритети та цілі.

Тому важливо відстоювати не лише фізично, а й воювати на інформаційному рівні. Важливо, щоб кожен українець не піддавався російській пропагандистській дезінформації, а тому варто дотримуватись багатьох інформаційних правил.

Як же ж не піддатися ворожій пропаганді та бути завжди інформованим лише про правдиві події на фронтах?

Методи, які допоможуть не бути дезінформованим:

1. Перевіряти джерело інформації

Перевіряти, хто ділиться інформацією, де ділиться інформацією. Якщо повідомлення надійшло від друзів, колег, знайомих, але підтвердженої інформації так і не знайшли – не вірити цьому повідомленню. У більшості випадків, новина – фейк.

2. Скласти список надійних та перевірених джерел інформації, до яких будете звертатися у разі потреби. Наприклад, офіційна новинна сторінка телеканалу «1+1», телеграм-канал місцевих ЗМІ тощо.

3. Якщо ви помітили, що хтось розповсюджує неправдиву інформацію у соціальних мережах – попросіть автора видалити це, якщо помітили неправдиву інформацію у ЗМІ, зверніться за контактами до ЗМІ та попередьте про це головних редакторів. Адже якщо надана дезінформація, найкраще виправити це якнайшвидше, щоб оманливий вміст не поширювався далі.

4. Ніколи не діліться публікацією в соціальних мережах без перевірених фактів.

5. Довіряйте лише перевіреним джерелам інформації. Краще сприймати інформацію з офіційних та перевірених джерел інформації. Наприклад, Генштаб ЗСУ, соціальні мережі Президент України тощо.

Отже, ворог програє на фізичному рівні та тому намагається боротися і на інформаційному рівні. Тому, щоб не бути дезінформованим, треба сприймати інформацію лише з перевірених джерел інформації, не розповсюджувати неправдиву інформацію та намагатися не піддаватися ворожій пропаганді, якщо людина знаходиться на тимчасово окупованих територіях.

Каріна Лакіза