Робота для студентів: як і де заробити гроші, без шкоди для навчання

Всім відомо, що розмір стипендії не дозволяє студенту отримати більше можливостей, ніж базові потреби. Тому не дивно, що багато молодих людей починають шукати роботу ще під час навчання, адже бажання незалежності від батьків зазвичай вирішується за допомогою наявності грошей. Багатьом просто некомфортно або соромно просити допомоги від батьків, тож це є вагомим стимулом знайти роботу і отримати незалежність.

Але де і як знайти бажану роботу, щоб отримати досвід і заробіток, але уникнути при цьому проблем в університеті?

Перш ніж іти працювати на першу-ліпшу роботу, треба визначити для себе наступні пункти:

1. Визначте напрям

Подумайте, в якій сфері вам хотілося б розвиватися. Головне — сформулювати мету, сфокусуватися на сфері знань і тих навичках, які принесуть користь для розвитку кар’єри в конкретній галузі.

2. Розрахуйте час

Якщо ви вчитеся на денному відділенні, поєднувати навчання і роботу важко. Навіть заочникам доведеться враховувати сесії. Тому важливо заздалегідь скласти оптимальний графік.

3. Складіть резюме

А якщо вам поки не вистачає вузькоспеціалізованих навичок, зробіть акцент на загальних, які стануть у пригоді в будь-якій сфері. Наприклад, вміння вести ділову комунікацію, здатність аналізувати дані та робити висновки або навички тайм-менеджменту.

4. Знайдіть відповідні вакансії

Використовуйте всі доступні ресурси. Вивчіть на сайтах пошуку роботи спеціальні розділи, де зібрані вакансії для молодих фахівців і студентів. Тільки уважно читайте вимоги. Якщо в описі вакансії вказано, що студентів не беруть, відгукуватися не варто. А якщо роботодавець готовий взяти людину без досвіду, можна спробувати.

джерело

Є ряд позицій, на які підприємці вважають за краще наймати саме студентів, оскільки дані заняття вимагають специфічного графіка та інших речей, які людям середнього віку підходять мало, а ось для студента це не складе ніяких проблем.

Копірайтер або журналіст. Людина, яка займається написанням текстів на замовлення. Але копірайтери пишуть найрізноманітніші тексти – рекламні оголошення, статті, опису товарів і послуг і ще багато всього іншого. А ось журналісти найчастіше займаються саме підготовкою статей для ЗМІ або різних інформаційних статей.

Частіше – робота віддалена. Замовники шукають працівників з різних куточків країни або навіть закордоном.

Контент менеджер. Основним обов’язком такого співробітника є публікація вже готового контенту. Наприклад, розміщення постів в соціальних мережах, статей на сайті, заповнення каталогу товарів в інтернет-магазині, ведення email-розсилки і т. п.

Перекладач. Якщо вашою спеціальністю є вивчення іноземних мов, міжнародні відносини та інші професії, які передбачають поглиблене вивчення англійської та інших мов, ви без проблем зможете підзаробляти перекладами у вільний від роботи час.

Кур’єр. Доставка посилок і замовлень з інтернет-магазинів, доставка піци та інші подібні заняття – ідеальний варіант роботи для студента. Немає обмежень у плані необхідного досвіду і можна без проблем поєднувати з навчанням.

Офіціант або бармен. Найпопулярніша студентська професія, яку часто без будь-яких проблем можна поєднувати навіть з денною формою навчання. З урахуванням того, що подібні заклади є в кожному районі, вам може пощастити і на роботу і зовсім можна буде ходити через дорогу. Особливо це актуально для тих, хто живе у великому місті.

Продавець-консультант. Але не в звичайному продуктовому магазині, звичайно ж, бо там і складнощів побільше і співробітників зазвичай шукають на постійно. А ось де-небудь в бутіку з одягом або салоні з цифровою технікою – досить зручно. Особливо якщо ви це самі любите, наприклад, активно цікавитеся гаджетами.

Фрілансер. Досить універсальне поняття, оскільки може включати виконання найрізноманітнішої роботи: написання текстів, створення дизайну, запис відео, верстку, програмування і т. д. Загалом, спробувати себе в якості фрілансера може кожен.

Автомийник. Ще одна хороша вакансія для студента, яка не потребує досвіду і вчитися всьому необхідному ви будете вже в процесі роботи. Студентів власники такого бізнесу наймають із задоволенням, тому що їх не бентежить нестандартний графік і не надто високі доходи, і всі в підсумку залишаються задоволені.

Де шукати роботу студенту?

Почати варто з спеціалізованих сайтів з вакансіями, оскільки це найшвидший і найзручніший спосіб пошуку роботи. Найбільш популярні в Україні – Work.ua та Rabota.ua. У фільтрі вакансій є можливість відзначити саме пропозиції з віддаленою роботою і неповною зайнятістю.

Другий майданчик, на який варто звернути увагу – OLX.ua, там теж є спеціальний розділ «Робота».

Ну і ще один спосіб знайти роботу студенту, про який часто забувають – особисті зв’язки. Просто запитайте у знайомих і друзів, або можна навіть зробити відповідний пост у себе на сторінці в соцмережах. Так ви можете заощадити чимало часу, і отримати інформацію по цікавих вакансіях в перший же день після публікації.

джерело

авторка: Вільчевська Агнеса