Як працює ДСНС під час повномасштабного вторгнення в Україну

джерело зображення: УНІАН

24 лютого 2022 року РФ почала повномасштабне вторгнення на територію України, росіяни обстрілюють міста та села, нищать інфраструктуру та вбивають людей. Із першого дня цих страшних подій на допомогу постраждалим людям приходили наші рятувальники – Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Вони першими з’являлися на місцях влучання ракет. Рятівники діставали людей з під завалів, розбирали понівечені домівки, рятували тварин.

За час повномасштабного вторгнення ними здійснено майже 137 тис. виїздів на ліквідацію наслідків ведення бойових дій, ліквідовано більше 17,7 тисяч пожеж,що виникли внаслідок ворожих обстрілів, врятовано 4,9 тисяч життів.

Супровід гуманітарних коридорів – ще один вид роботи, які виконували ДСНС-ники. Поліцію, військових далі українських блокпостів не пускали. На окуповані росіянами території можна було тільки рятувальникам і представникам Червоного хреста. “Головне завдання – це порятунок людей. Ми – не комбатанти, та не беремо безпосередньої участі у бойових діях. На жаль, ворог цього не розуміє. Наші пожежники досі рятують людей на Херсонщині, у Донецькій, Запорізькій, Луганській та Харківській областях, де це можливо здійснити”, – говорить пресофіцер Олександр Хорунжий.

Ще одна небезпечна сфера роботи для рятувальників зараз – розмінування. Внаслідок російського вторгнення Україна стала однією з найбільш замінованих країн. Зараз розмінування проходить в Харківській та Миколаївській областях. Незважаючи на обстріли, піротехніки продовжують розміновувати території.

З початку війни в Україні загинуло 80 рятувальників. 287 були поранені під час виконання службових обов’язків.

джерело зображення

Рятувальники часом залишаються і продовжують гасити пожежі й на окупованих територіях. Проте часто роботу ДСНС на окупованих територіях блокують, не допускають до місць пожеж, під час яких знищують докази скоєних злочинів, каже пан Хорунжий.

4 квітня вночі російські загарбники обстріляли Харків. Рятувальників, які прибули на місце обстрілу, атакували дрони. Внаслідок атаки загинули Владислав Логінов, Сергій Байдалінов та Володимир Матюшенко. Ще один рятувальник постраждав, він у важкому стані. Загиблий Владислав Логінов присвятив своє життя роботі в пожежній службі. Його син, Володимир, також за прикладом батька став вогнеборцем і працює начальником караулу у сусідній пожежній частині. Цієї пекельної ночі, одразу після перших вибухів, батько та син з колегами миттєво виїхали на місце удару.

джерело зображення

Кожного дня наші захисники та рятівники ризикують своїм життям,заради нашого!Тому цінуйте кожну хвилину прожитого та бережіть себе.

Вероніка Шелухіна

Використанні джерела:

https://www.kmu.gov.ua/news/riatuvalnyky-dsns-vriatuvaly-ponad-1300-liudei-z-pid-zavaliv-za-chas-povnomasshtabnoi-viiny

https://msmb.org.ua/stily-zhittya/gromadyansyka-pozitsiya/dsns-ryatuvalyniki-i-ryativniki/