Традиції вшанування померлих: історія та святкування Дня мертвих у культурі Мексики

джерело фото

Культури інших народів вбирають в себе нескінченну кількість різноманітних традицій та святкувань. В Мексиці, та в країнах зі значною мексиканською діаспорою, щорічно відзначають свято з дещо містичною назвою. Dia de los Muertos, що з іспанської перекладається як День мертвих – є традиційним мексиканським святом, що проходить 1-2 листопада. В цей день сім’ї вшановують пам’ять про померлих близьких та вірять, що в цей час їхні духи повертаються у світ живих.

Історія святкування

Вважається, що свято вже існує близько 3-х тисяч років, маючи коріння ще за часів мая. Народи, що населяли території сучасної Мексики мали циклічний погляд про життя, та вважали смерть не кінцем всього, а лише частиною життєвого шляху. Досить часто населення залишало справжні черепи померлих, які ставали своєрідними сімейними реліквіями, що потім демонструвались під час ритуалів, як символ смерті та воскресіння.

Традиції святкування

На сьогодні свято, звичайно, осучаснилось, до деяких традиційних «ритуалів» додали християнських мотивів. А справжні черепи замінили цукровими, керамічними та дерев’яними. На честь померлих сім’ї створюють вівтарі, зазвичай прикрашаючи вербеною, фотографією та улюбленими напоями та їжею тих, кого вшановують. Прийнято першими згадувати духів дітей, наступними – дорослих, а на останок всіх померлих. Також за традицією, шлях від кладовища до будинків померлих родичів викладають свічками, це роблять для того, щоб духи знайшли дорогу до дому. А самі кладовища прикрашають квітами та стрічками. Для вшанування мертвих проводять паради, участь у яких зазвичай беруть цілі родини.

Символом Дня мертвих є Череп Катріни, ну або ж просто Катріна. Це гравюра створена у 1913 році мексиканським художником Хосе Ґвадалупе Посаде. Зазвичай, в цей день жінки за допомогою макіяжу і створюють образ цього жіночого скелета Катріни.

підготувала Вікторія Волкова

джерела інформації та фото: У Мексиці відзначають традиційний День мертвих

День мертвих у Мексиці: історія та традиції святкування