«Сфери темряви»: побічні ефекти

Чи замислювались ви колись, як саме лідери численних топів найбагатших людей світу змогли нажити такі великі доходи? Переважна частина з них йшла до фінансового успіху роками, деякі отримали все і відразу, як тільки народились. Ще одну версію швидкого зростання успіху людей презентує режисер нового трилеру «Сфери темряви» Ніл Бергер. За його словами, зв’язки та матеріальність думок абсолютно не потрібні. Варто скористатися лише однією пігулкою так званого «NZT», і твоє життя неодмінно піде вгору. Що ж таке це таємниче NZT, як воно впливає на людину і чи безпечно так круто змінювати життя взагалі? Нам знову і знову пропонують замислитися над цим. Тепер –  автори фільму «Сфери темряви» (Limitless).

Отже, знайомтесь: Едді Мор – один з представників нью-йоркської когорти «бідних письменників», що живуть у замкненому колі бідності. Грошей в нього немає, та ще й за контрактом треба презентувати нову книгу, жодної сторінки якої ще не написано. Дійсно, хлопцеві не позадриш. Життя стало безбарвним та не втратило особливий сенс. Та несподівано Едді зустрічає свого шурина Вернон,, якого давно не бачив через розлучення з дружиною. І тут постать із минулого абсолютно безкоштовно пропонує Едді  «NZT», тільки-но винайдені безбарвні пігулки, які зможуть допомогти Едді обрати вірний шлях.

«З допомогою цього преперату, ти станеш використовувати сто відсотків свого потенціалу та працюватимеш за трьох, та що там, за десятьох!» – переконує Вернон.  Головний герой погоджується, бо встрачати йому нічого. А вже через декілька днів тримає повний пакет препарату. Тепер Едді працює у великій компанії, має друзів серед інвесторів найбагатших компаній світу та кохану дівчину. Але чи справді це його заслуга, чи він вже зовсім інша людина –  істота-NZT? Едді не знає, чи зможе він тепер жити без пігулок. Та вже незабаром стикається з труднощами.

Сценарій «Limitless», що можна перекласти, як «Безмежний», написаний за книгою Алана Гліна. Книжковий виклад подій, розповідь від першої особи –  через це читати друковану версію після перегляду не хочеться. Операторська робота спробувала закрити цей недолік шляхом деталізації обох станів головного – Едді справді добре показаний в обох образах: у якості багатого генія та недолугого жебрака. Та це не закриває оголеного нерву головної проблеми фільму – це ще одне кіно із серії «використай свій мозок повністю». Та на відміну від славетних фільмів-попередників, щоб використовувати свій потенціал по максимуму, під час скрутної проблеми Едді чомусь починає бігати та метушитися, що є доволі дивним для концепції фільму. Незрозуміло, режисер нам хотів показати, що Едді Мор – виключення з «правила NZT» або це невдача книги? Апофеозом усього дійства є відверто прим’ята та нецікава кінцівка фільму, що так і не дає зрозуміти, – чи зробив висновки Едді  після свого вчинку, чи таки ні. У фіналі ми маємо фальшиву антиутопію. Вона хоч і має добру зав’язку, але не реалізує усіх прагнень та очікувань глядача з першої хвилини.

Головного героя у фільмі грає Бредлі Купер, актор з численним арсеналом ролей у кіно, серед якіх найкращими є «Команда А» та «Справа №39». «Наш фільм не про препарат NZT, це історія про жагу до влади людини, бо Едді не отривав такої потужності, якби був дурнем», – зізнається Купер. Та не дивлячись на виконавця головної ролі, особливу увагу рекламна промо-компанія приділила Роберту де Ніро, що, хоч і з'являється всюди у трейлерах та постерах, але його участь у фільмі насправді невиправдано мала. «Limitless» – це ще одне намагання режисерів сховати свою відверту невдачу за спиною людини з шанованим ім’ям.

 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Константин Андреєв