Запоріжжя зустріло автопробіг «Дорогами Перемоги»

Запоріжжя – перше місто, яке зустрічало 26 квітня учасників автопробігу «Дорогами Победы: Шахтерская 383», що прямує до Берліну. Цього дня учасники вирушили з міста Макіївка. Їхня ціль – доїхати до Німеччини.

У Запоріжжі учасники автопробігу зробили першу зупинку своєї подорожі. Головний автомобіль – легендарне авто ГАЗ-20 «Победа» 1948 року випуску.

Запорізькі ветерани, журналісти та члени авто-ретро-клубу «Фаетон» у приміщенні однойменного музею урочисто зустрічали гостей. Вони обмінялися подарунками, листівками-трикутничками у вигляді листів з фронту та побажаннями вдалої дороги.

«Будемо в Берліні другого травня, їдемо туди не як переможці до переможених, а з високою місією – ще раз нагадати, що війна нікому не потрібна. Ми робимо це для пам'яті, для історії. Не можна переписувати історію з кожним новим президентом. Історія країни повинна залишатися історією країни», – запевнив голова ретро-клубу «Авто Ретро Донбас», автор ідеї пробігу Сергій Пожидаєв.

В Берліні екіпаж зустрінуть пошукові загони. Саме вони допомагали українцям на території Німеччини та Польщі розшукувати загиблих воїнів легендарної «шахтарської» дивізії. Учасники пробігу хочуть привезти на могили частинку рідної землі загиблих, тому везуть із собою донецьке вугілля.

Подібний захід на території Донецької та Запорізької областей проводиться вперше. Чи стане забіг традиційним – це питання залишається відкритим. Із кінця грудня минулого року учасники займалися відновленням авто та організацією заходу.

Другий член екіпажу, координатор проекту «Гражданская инициатива» Ярослав Бедієв додав, що друге травня – дата не випадкова: «Саме цього дня 383-я дивізія вела бої в Берліні. Тому в цей день нам важливо бути на місці, щоб вшанувати пам'ять загиблих».

Ветеран війни та член президії Запорізької міської ради ветеранів Жорж Очерет вручив Сергію Пожидаєву символічний «Орден Перемоги» та книжку «Противостояние – подвиг за порогами». А голова музею ретро-автомобілів Дмитро Позняк подарував пам’ятні сувеніри та плакати з символікою клубу. Вони доїдуть із учасниками аж до Берліну. 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Ксенія Якименко