У Всеукраїнському медіафесті переможним стало корупційне розслідування про біотуалети в Запоріжжі

Другий Всеукраїнский медіафестиваль, організований студенським самоврядуванням Запорізького національного університету під патронатом ректора вишу Миколи Фролова, відбувся 25-26 жовтня.

Фестиваль відкрив перший проректор ЗНУ Олександр Бондар, також до університету завітали перший заступник гендиректора ЗОДТРК В’ячеслав Саричев, представники громади та ЗМІ.

Після урочистого відкриття конкурсанти з Запоріжжя, Бердянська, Луцька, Вінниці, Львова, Києва, Сімферополя публічно захищали свої роботи перед членами журі та аудиторією.

Конкурс проходив за трьома спеціальностями. Журналістам треба було написати аналітичний матеріал або розслідування, видавцям – презентувати проект власного видання, рекламісти ж мали створити соціальну рекламу.

Критерії оцінювання – важливість теми, оригінальність її подачі, публіцистична майстерність та повнота висвітлення теми.

Головою журі став декан факультету журналістики, професор Володимир Манакін, до складу ж журі увійшли викладачі факультету, а також головний редактор журналу «VIP-club» Анна Нечипуренко, координатор Асоціації зовнішньої реклами в Запорізькій області Таїсія Москалюк та головний редактор незалежного молодіжного порталу «Пороги» Катерина Полякова.

«Ми дуже раді, що цього року до нас завітало більше 55 учасників як із Запоріжжя, так і з інших куточків України. Якість робіт дуже висока, тому журі було важко визначитися з переможцями, однак перемогли кращі з кращих. Фест стає своєрідним майданчиком для майбутніх медійників, тут підіймаються такі питання, як корупція, інститут сім'ї, проблеми сучасного менталітету українців, здоровий спосіб життя. Цей факт лише підкреслює успішність нашого проекту. Ми вдячні адміністрації факультету та університету, нашим спонсорам та партнерам, а головне – талановитим учасникам, які надихають на подальшу роботу в сфері освітніх проектів для студентів», – прокоментував співавтор медіафестивалю, голова студентської ради ЗНУ Антон Осадчук.

ІІІ місце у категорії «Журналістика» отримала студентка Східноєвропейського національного університету ім. Л. Українки (м. Луцьк) Іванна Рудишин з роботою «Луцьк на відстані протягнутої дитячої руки».

ІІ місце виборола студентка Запорізького національного технічного університету Юлія Маловічко з роботою «Сколотить состояние на здоровье украинцев».

І місце зайняла робота студента Запорізького національного університету Андрія Вавілова «Мільйон на туалет».

«Ідея написати корупційне розслідування про біотуалети прийшла ще під час пар із Наталією Анатоліївною Виговською. Я переглядав документи міської ради, рішення, прийняті останнім часом, і знайшов звіт із використання бюджетних коштів за 2012 рік. Там йшлося про те, що на закупівлю біотуалетів виділили 700 тис. грн. Вирішив перевірити наявність цих туалетів і їхню якість. Дійсно закупили 6 кабінок, але по 65 тис. грн. До того ж робочими виявилися тільки 2, а 4 стоять закритими на пляжі й на «Райдузі», й толку від них для міста немає», – розповів «Порогам» Андрій.

Перемога у категорії «Видавнича справа та редагування» дісталася:

ІІІ місце – студентка  Запорізького національного університету Ірина Фікс з проектом «Перший журнал для вегетеріанців «Зерно».

ІІ місце – студентки Київського міжнародного університету Ольга Юр'єва та Олександра Панасенко зі студентським журналом «Штопор».

І місце – студент Запорізького національного технічного університету Богдан Герасименко з проектом фахового видання для медійників «Editorial».

Переможці в категорії «Реклама»:

ІІІ місце – студентка Запорізького національного університету Анастасія Косаревська з проектом соціальної реклами «Безглуздо створити шедевр та відмовитись від авторства» (проти відмови від дітей).

ІІ місце – студентки Київського міжнародного університету Вікторія Бережна та Інна Карауш з проектом соціальної реклами «Будь недоступним для мікробів!».

І місце – студентки Київського національного університету ім. Т. Шевченко Христина Ковкрак та Анастасія Савченко з проектом соціальної реклами «ГолодНІ!» (кампанія за здоровий спосіб життя та здорове харчування).

Другий день медіафесту став платформою неформальної освіти, в рамках якої конкурсанти обговорили реалії журнального бізнесу з головним редактором журналу «VIP-club» Анною Нечипуренко; отримали майстер-клас із використання новітніх медіа в журналістиці від постійного автора «Телекритики» Наталії Виговської та тренінг від Центру тренінгових технологій «Альба».

В рамках медіафесту також відбулася презентація Першого в Україні PR-клубу.

Фото: Альона Троян

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марина Ботнарева