Кава на будь-який смак

 

Для деяких людей кава – це як стиль життя! На сьогодні існує величезна кількість різноманітних кавових напоїв. Вони зігрівають, бадьорять, піднімають настрій, надають енергії, а деякі, навіть, освіжають у страшену спеку. Кожен може обрати каву на свій смак. Отож, почнемо…

Цей ароматний і незамінний в наш час напій почали вживати ще приблизно у 850 році, коли пастух Калді помітив, що його кози, наївшись вдень кавового листя, вночі вели себе дуже збуджено. У цей час використовувалися листя та темно-червоніплоди кавового дерева. До речі, слід зазначити, що спочатку каву їли, а не пили як зараз.

У Х столітті в Йемені кавовий напій вже мав назву – «гешир» або «біла йеменська кава». Такий напій ще значно відрізнявся від сучасної кави (кавові зерна давили і перемішували їх із тваринним жиром та молоком).

Вже у 1475 році в Константинополі було відкрито перший спеціалізований кавовий магазин, а 1646 у Венеції з'являється європейська кав'ярня.

З 1648 року кава стає досить популярним та поширеним напоєм по всій Європі. Саме у цей час з'являється кава по-віденськи, яка і досі підкорює серця справжніх поціновувачів.

У 1899 році в Швейцарії хімік Макс Моргенталлер створює розчинну каву,  яка зараз для більшості людей є незамінною та досить зручною у приготуванні.

Кожен може обрати свою каву. Вона буває освіжаючою й тамуючою спрагу. Це, наприклад, кава Гляссе, яка за основу має морозиво, лід, каву та шоколад; Айс Латте, яке може бути і карамельним, і шоколадним, і вишневим, і полуничним…; кава Фраппе – тонізуючий прохолодний напій із привабливою шапкою збитих вершків.

Серед гарячих представників «кавової фауни» можна виділити такі як: Еспресо, яке є не лише самим міцним, але й являється основою для приготування інших кавових напоїв, може ще подаватися з молочною піною (Еспресо Маккіато) або збитими вершками (Еспресо кон Панна); Американо – класична чорна кава з ледь помітною кислинкою, яке може подаватися з  вершками, корицею, чорним шоколадом, молоком і, навіть, зі скибочкою лимону; Капучіно – напій, що славиться своєю густою пінкою та різноманітними малюнками на ньому; Латте – найніжніший кавовий напій, що чудову смакує з будь-яким сиропом. Для справжніх гурманів можна запропонувати Карамель Маккіато (прекрасне поєднання кави, молока та карамелі) або каву Мокко (кава з молоком, прикрашена спокусливою шапкою збитих вершків та шоколаду).

Отож, обов'язково відвідайте будь-яку кав'ярню свого міста та оберіть свій напій. До того ж, саме кав'ярня є ідеальним місцем для відпочинку з друзями, для побачення, ділової зустрічі чи просто місцем, де можна спокійно почитати книгу за чашкою улюбленого напою.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Юля Буревич