Підсумки середи: Майдан у Києві знову намагалися розігнати – не вийшло (ВІДЕО, СКРІН-ШОТИ)

Учасники київського Майдану вночі 11 грудня знову перевірили на собі міцність беркутівських дубинок та щитів. Штурм мирної акції протесту почався близько першої ночі. Судовий виконавець Лариса Сабодаш зачитала ухвалу Печерського райсуду про вживання заходів у справі щодо блокування тротуарів, доріг шляхом розміщення на них різних предметів. Після цього вона, в оточенні близько 10 міліціонерів, пішла в бік Майдану Незалежності.

Далі силовики почали тиснути на барикаду зі сторони Михайлівської площі. Про це повідомив депутат Андрій Шевченко, присутній на місці події.

Згідно з законом, правоохоронці можуть виконувати судові рішення в нічні години тільки в тому випадку, якщо ситуація є загрозливою для життя та здоров’я громадян. Однак на численних відео видно, що євромайданівців травмують самі правоохоронці.

Також бійці можуть продовжувати штурм вночі в тому випадку, якщо вони почали виконавчі дії до 22.00. Штурм же Майдану розпочався близько першої години ночі.

Біля Будинку профспілок комунальники почали розбирати барикади та намети, проносячи це все крізь лінію силовиків. Силовики почали прориватися на Майдан. Зі сцени беркутівців просили не кривдити українців, заявляючи, що протест мирний і не чинить жодного опору.

Цього разу «Беркут» поводився не так агресивно, як 30 листопада, однак без жертв все ж не обійшлося. Так, народному депутату від ВО «Свобода» Андрію Іллєнку розбили голову, декілька громадян отримали перелами й забиття, інші ж потруїлися сльозогінним газом.

Проте незабаром ситуація змінилася. Тисячі киян вийшли з домівок та рушили на допомогу майданівцям. Співвідношення сил буквально з кожною хвилиною змінювалося не на користь «Беркуту». З тилу до нього зайшов натовп демонстрантів. Згодом зі сцени повідомили, що київські таксисти також протестують і погоджуються безкоштовно підвезти людей до Майдану.

Протистояння «Беркуту» та українського народу тривало всю ніч, і диво сталося – близько восьмої години ранку силовики почали відступати.

Хто замовив нове шоу від «Беркута»?

В чому ж причина того, що «Беркут» трохи виправився? Може, хлопці нарешті переосмислили свою поведінку та те, що незаконно б’ють своїх же земляків, чи перелякалися обіцянки президента, що порушники закону з обох сторін будуть покарані.

Можливо, причина ще й у тому, що лідери опозиції, які самі ж покликали людей стояти на Майдані та захищати його, цього разу були з мітингуючими громадянами. Крім того, поміж українців була й голова євродипломатії Кетрін Ештон. Ще одним підозрілим пунктом штурму стали комунальники.

Свою думку щодо нічного штурму Майдану виклав на сторінці у Фейсбуці й український підприємець і громадський діяч Валерій Пекар.

Підбиваючи підсумки

Штурм Майдану 11 грудня викликав наступні наслідки:

1. Янукович із неймовірною швидкістю втрачає довіру народу. Навіть ті, хто не вірить у те, що зачистки Майданів влаштовані за його ініціативою, починають розуміти: Президент України не має влади навіть над силовиками. Народ обурює те, що Віктор Федорович ніяк не відреагував на чергове порушення конституційних прав громадян.

2. Народ відчув єдність. Позитивним є те, що перемога над силовими структурами дісталася учасникам акції протесту мирним шляхом.

3. Всесвітнє обурення з приводу безладу, правопорушень та насилля в Україні набирає обертів. Політики Європи та США жахаються від подібного стану речей та виказують свою підтримку українському народові.

4. Здається, політики Європи та США вже виокремили одного опозиційного лідера, якого, можливо, бачать наступним Президентом України. Так, під час протистояння між силовиками та мітингуючими Леся Оробець зі сцени оголосила, що посол США розшукує Арсенія Яценюка для зустрічі з заступником Держсекретаря США Вікторією Нуланд. Детальніше читайте тут.

До, речі Олег Ляшко також тепер член фракції «Батьківщина».

Заголовне фото: www.pravda.com.ua

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марина Ботнарева