Мітинг протесту через зачищений Майдан став найбільшим за 9 років у Запоріжжі (ФОТО, ВІДЕО)

Трагедія жорстоко зачищеного Майдану у Києві збудила лють у серцях українців та перетворило мітинги за підписання Асоціації з ЄС в акцію протесту проти безладу в країні та свавілля влади. У Запоріжжі 1 грудня відбувся наймасштабніший мітинг для міста за останні 9 років. За неофіційними даними, протестувати на площу Фестивальну вийшло близько 2 тисяч запорожців.

«Вийти на сьогоднішній майдан примусило свавілля «Беркуту» в Києві. Вже не євроінтеграція, а усунення від влади всіх тих, хто віддавали злочинний наказ бити мирних громадян – це стало основним гаслом сьогоднішнього майдану. Вийшли зі злістю в очах і надією в серці. Також сьогодні дійшли згоди всі опозиційні партій і громадські організації щодо подальших дій. Хто має можливість, повинен їхати до Києва, бо там вирішується доля країни. Всіх інших ми запрошуємо кожного дня о 17.00 на площу під будівлю обласної ради, допоки не переможемо», – розповів «Порогам» голова громадської організації «Українська Справа» Ігор Артюшенко.

Громадяни вийшли з прапорами України та ЄС, а також партійною символікою. У багатьох в руках можна було побачити плакати з лозунгами: «Банду геть», «Президента в отставку», «Президента – на елку!» та «Революция!».

Запорізький Євромайдан працював у режимі відкритого мікрофона – крім активних опозиціонерів Ігоря Артюшенка, Олени Єременко, Анатолія Шевченка та Катерини Коротченко, свої думки висловили прості запорожці.

Мітингувальники вимагали відставки Президента, якого вважають відповідальним за ситуацію на Майдані в ніч на суботу, не дивлячись на те, що в своєму зверненні Віктор Федорович заявив, що глибоко обурений такими подіями. Ще дві топ-теми мітингу – міліцейське свавілля і «наглядач» Євген Анісімов.

Після годинного стояння під ОДА колона мітингувальників, супроводжувана міліціонерами, втягуючи в себе все більше й більше перехожих, рушила в бік запорізької мерії, вимагаючи відставки мера.

«Впечатления прекрасные! Это был мирный митинг, акция длилась с 12.00 до 15.00. В нашем городе все было спокойно, как и всегда, что неизменно радует. Людей объединила общая трагедия, понимание всеукраинской проблемы, которую надо решить. Я бы выделила 2 минуса – мало молодежи и слишком много партийной символики. Представители местной власти к людям не выходили. Милиции было немного. Люди даже кричали «милиция с народом», – поділилася враженнями  учасниця мітингу, студентка Ольга Лебедєва.

Однак, не дивлячись на те, що місцева влада не вийшла до громадян, осторонь подій вона також не залишилася. З приводу подій у Києві свої думки виказав губернатор Запорізької області Олександр Пеклушенко: «Уверен, что команду на разгон силовым методом давал провокатор или провокаторы, которые хотели бросить последнюю канистру с бензином и в без того пылающий костер разочарований тех, кто не услышал Президента,  что неподписание ассоциации с Евросоюзом в Вильнюсе – это не точка в наших взаимоотношениях, это многоточие, которое позволит выработать условия по сохранению аграрного сегмента и промышленного потенциала Украины», – у письмовому вигляді зі сторінки сайту Запорізької обласної державної адміністрації звернувся Олександр Миколайович до запорожців. Крім того, губернатор закликав проявляти «козацьку мудрість» і не допустити кровопролиття.

Тим часом, в Києві колона мітингувальників, котрі йшли від пам’ятника Тарасу Шевченку до Майдану Незалежності,  за різними даними, коливається від 500 тисяч до півтора мільйони осіб. Окрім лідерів опозиційних сил та українських зірок, на головній площі країни з’явилися європейські дипломати, зокрема, віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич, колишній голова Європарламенту Єжи Бузек, депутат Європарламенту Павло Залевський, колишній глава польського уряду, лідер партії «Закон і справедливість» Ярослав Качинський. 

Фото: Анна Абліцова

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марина Ботнарева