Українські розслідувачі відсвяткували День журналіста в Межигір’ї (+ВІДЕО)

Журналісти-розслідувачі відсвяткували своє професійне свято в резиденції екс-президента України. 6 червня медійники з’їхалися на відкриття триденного Межигір’я Фесту.

Місце проведення організатори обрали не випадково – останні три роки журналісти приходили під високі паркани резиденції, вимагаючи діалогу з Віктором Януковичем. Після його втечі 22 лютого територію Межигір’я відкрили для відвідувачів, тож дислокація святкування, окрім іншого, стала своєрідним символом свободи слова. «Порогам» випала нагода взяти участь у медіа-тусовці.

«Межигір’я Фест – перший фестиваль в історії резиденції, до цього подібні заходи в Межигір’ї не проводили. Але я й досі не можу звикнути, що тут на мене чекає не Беркут, а друзі», – розпочав захід журналіст Hromadske.tv Дмитро Гнап.

Окрім українських розслідувачів, на фест завітали журналісти іноземних ЗМІ, посол США в Україні Джеффрі Р. Пайєтт, представники ФБР на чолі з Каролін Парізо та заступник Генерального прокурора України Микола Голомша. Останній не тільки поздоровив медійників зі святом, але й взяв участь у дискусії щодо можливої співпраці ЗМІ та прокуратури: «Відчуваємо, що до нас недостатньо довіри. Є журналісти, які приходять і приносять матеріали, необхідні слідству. Але й ті, хто сумнівається, чи можна надавати інформацію прокуратурі. Однак ми маємо намір спільно з вами знайти істину», – сказав Микола Голомша в перерві між заходами конференції.

Також фест познайомив гостей із командою YanukovychLeaks – групою дослідників, які протягом тижня займалися порятунком, розшифровкою та скануванням документів, знайдених у Межигір’ї після втечі Віктора Януковича. Всього до рук журналістів-ентузіастів потрапило близько 25 тисяч документів, які вони згодом розмістили на сайті проекту й продовжують опрацьовувати, публікуючи журналістські розслідування.

Останній заходом офіційної частини стало нагородження кращих розслідувачів України, де перемогу здобув Любомир Ференс (ТВі) за своє відео-розслідування «Смертельний калібр, або Чим стріляв «Беркут» на Грушевського».

На цьому фестиваль не закінчився. В суботу та неділю на запрошених журналістів чекають тренінги, воркшопи та майстер-класи. 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова