Бої за Крим: державні інформаційні агентства «Укрінформ» vs «РИА Новости»

73fb0767531f623fe86e6Голова товариства татарської культури «Алтин-Ай» Рахімя Ахмерова сказала: «Що б не сталося, керівництво України повинно хоча б не позбавляти населення Криму моральної підтримки. І повинна працювати постійна система пропаганди: «Ви не покинуті. Ви все одно повернетеся». Тоді ми їх не втратимо».  

Це змушує замислитися: а яку ж установку дає держава щодо кримського питання, та чи достатньо уваги приділяється йому саме в державному інформаційному просторі?

Єдине українське державне інформаційне агентство «Укрінформ» і центральне російське «РИА Новости» більш ніж підходять як мірило сумлінної праці маніпуляційних машин.

Результат моніторингу матеріалів, у яких згадується кримське питання, змусив волосся стати дибки: російські пропагандисти працюють більш ніж удвічі активніше. Головною «фішкою» їхнього агентства є те, що в більшості матеріалів, які стосуються міжнародних угод, санкцій і навіть самої України не припиняють згадувати про «втрачений» Крим. Створюється враження, що таким чином вони накопичують незрозумілу гордість у серцях співвітчизників і намагаються ще раз «нагадати» українцям про те, які вони немічні.

 

Безымянный

 

Окрім того, хоча інформаційні приводи на півострові однакові як для українського, так і для російського агентств, теми матеріалів різні.

Гігантське зростання кількості матеріалів у березні зумовлене проведенням «Референдуму про статус Криму». Це не могло не вплинути на тематику. Так, «Укрінформ» наголошує на тому, що на півострові безлад влаштовують сепаратисти і хтось повинен понести за це кримінальну відповідальність, робиться акцент на санкціях ЄС. «РИА Новости» ж пише те, чого потребує народ, тобто про всі сфери, включаючи комунальну, банківську, фармацевтичну, авіаперевезення. Не забувають яскраво описати й візит Путіна.

У період з квітня по вересень українське інформаційне агентство не припиняє боротися. Висвітлюють «оросійщення» та корумпованість нової влади, появу казино, дефіцит всього (від електроенергії до яловичини), пригнічення національностей півострова та їх права на самовизначення…. І навіть те, що кримські баскетболісти не будуть грати в Росії! А от Ощадбанк «повернеться заради українців». На противагу цьому «Укрінформ» незадоволено згадує про те, що кримчани  користуються «нашою» водою – незрозумілий хід!

Квітень-вересень на сайті «РИА Новости» відзначився матеріалами на теми держзамовлення для Криму, затриманих «бойовиків» Правого сектору, напливу туристів, які зможуть заощадити; розвитку національних і релігійних общин. Але наскрізними були саме «санкції-санкції-санкції»! При цьому російське інформаційне агентство створює образ Росії, яка приймає страждання від Європи саме через Крим і готова нести свою нову ношу до кінця. У той же час сусіди стверджують, що санкції ЄС обернуться втратами для самого ЄС та США.

Останні два місяці фіксується спад актуальності кримського питання. Українці пишуть про цензуру в Інтернеті для кримчан, дефіцит водопостачання, а також про те, що призов до російської армії – це «добровільна» депортація. І якщо в жовтні «Укрінформ» писав, що «Україна поверне Крим», то листопаді вже з’являється повідомлення з зізнанням «Україна не могла втримати Крим», яке лунає звуком рук, що опускаються.

Російські «колеги» менш вигадливі в цей період. З’являються тексти на кшталт «Путін про Крим», «Аксьонов про Крим», «Ще хтось про Крим»… Так здається, що про півострів постійно думають і дбають. Інша частина матеріалів сповнена (між рядків) «бездарно і немічно втраченим» для України та «прийнятим під крило» для Росії Кримом.

Дивно, але складається враження, що офіційна Україна більше не хоче боротися за колишні території. Вона падає, змушуючи супротивника радісно стрибати рингом. Суддя вже відраховує над її чолом: «..5, 4, 3…»… Чекайте. А може вона просто прислухалася до поради Ангели Меркель і вирішила почекати з кримським питанням? Тоді українській верхівці та представникам пропагандистської машини слід було б краще послухати пані Ахмерову…

Автор: Катерина Майборода

Фото: atn.ua

Публікація підготовлена в рамках конкурсу «Революція буквами» за підтримки Центру регіонального розвитку «Топ-Кая» та порталу «Пороги»