На Запорізькій книжковій толоці вчились культурі НЕдискримінації

Триденну роботу дискусійного майданчика «НЕдискримінація та культура комунікації» в межах фестивалю відкрила лекція-презентація за участі директорки першого в Україні гендерного музею Тетяни Ісаєвої.

Повна назва музею – Музей жіночої та гендерної історії. З’явився він у 2008 році в рамках проекту «Створимо музей про себе!». Його завдання – змінювати стереотипні уявлення про чоловіків і жінок, розвінчувати гендерні маніпуляції та сприяти утвердженню гендерної рівності. Заклад працює в форматі «музей для діалогу», тут можна торкатися експонатів, навіть приміряти їх. Загалом це понад три тисячі предметів, зібраних майже з усього світу. Це книжки, сувеніри, фотографії, малюнки, друкована продукція, значки, дитячі іграшки, відео, особисті речі гендерних активісток та активістів, шкільні підручники, предмети побуту тощо. Колекція регулярно поповнюється цікавими й іноді несподіваними експонатами й арт-проектами.

Цікаво, що в музеї зберігаються не лише матеріальні артефакти. Наприклад, представлені тут арт-проекти – це розповіді та роздуми жінок про війну та мир, смерть та життя, минуле та майбутнє. Тут же експонуються дитячі малюнки з серії «Гендер очима дітей».

Нині на базі музею за підтримки фонду European Endowment for Democracy працює інноваційний центр інтерактивної гендерної освіти – Центр гендерної культури.

Нагадаємо, що тема антидискримінації була наскрізною для цьогорічної Книжкової толоки, що тривала в Запоріжжі з 27 по 29 жовтня. Упродовж трьох днів фестивалю в межах тематичного дискусійного майданчика відбулись презентації, дискусії та воркшопи з питань гендерної рівності, захисту прав національних меншин та людей з особливими потребами.

Ксенія Лисенко