«Наступного року ще й батьків приведемо»: що думають запоріжани про Книжкову толоку

Три дні в нашому місті вирувала Запорізька книжкова толока. Тут можна було послухати Любка Дереша й Макса Кідрука, отримати автограф у Олександра Ірванця й Наталки Сняданко, зустрітись загалом з понад 100 різними авторами й авторками.

Для маленьких читачів працювали дитячі локації «Книголісся» – цього року їх було вдвічі більше, ніж на попередніх фестивалях. Серед них – улюблена пісочна анімація, кількадесят творчих майстерень, фотозони. Особливою популярністю в малечі користувався аквагрим. Розширився й урізноманітнився цього разу й фуд-корт з кавою та різними наїдками, зокрема й еко-ласощами.

Чи прийшлось усе це до душі запоріжанам? Про це «Пороги» поцікавились у відвідувачів фестивалю.

Чому Ви прийшли на книжкову Толоку?

Егор Бікчантаєв: Я здесь как журналист. Если быть откровенным, Толока меня мало интересовала, так как у меня очень мало свободного времени. Однако когда я пришел сюда исключительно по заданию практики, приятно удивился, потому что здесь много всяких дискуссий, лекций, еще и все интересные, полезные и познавательные. Я с пользой провел свое время.

Чим Вам сподобалася Запорізька книжкова толока 2017?

Василь Чорний: Знайомство з цікавими людьми, авторами, книжковими новинками і просто жива атмосфера. На жаль, на деяких книжках ціни «кусаються».

Що для Вас значить Книжкова толока в Запоріжжі?

Ліза Кривицька: Для мене Толока – це прекрасний захід, де можна познайомитися з новими книжками та видавництвами, дізнатися для себе щось нове. Мені подобається те, як організатори тут все зробили.

Ви на Толоці вперше?

Павло Оберемко: Так, вперше. Я знаю, що минулого року Толока проводилась також, але, чесно кажучи, був не дуже зацікавлений… Та сьогодні моя наречена «добровільно-примусово» притягнула мене сюди, і ми скупили всі книжки про Львів, помалювали на піску, запускали літачки, коштували смаколики, слухали Любка Дереша та з чарівної баночки витягнули свої передбачення. І… Це було пречудово. Тепер я навіть жалкую, що не був минулого року, бо у наступному – ще й батьків приведемо!

Наскільки успішним є фестиваль, на вашу думку? Чого тут не вистачає?

Юлія Назаренко: По-моему, все замечательно. Это хорошая возможность для молодежи быть ближе к книгам и искусству фотографии. Также Толока удобна тем, что есть детские локации. Мне кажется, что именно  таким образом прививается любовь к книгам и чтению еще с малых лет.

Цікавилась Наталія Хамраєва