«Пила 8»: гра триває!

«Пила 8» (в оригіналі «Jigsaw» – «Конструктор») є прямим продовженням відомого кіносеріалу. Попри невдалі останні фільми франшизи та майже десятирічну перерву між зйомками «Пила 8» стала гідним спадкоємцем своїх попередників, а в чомусь навіть перевершила їх.

Автор: Микита Тройно, першокурсник ф-ту журналістики ЗНУ
Автор: Микита Тройно, першокурсник ф-ту журналістики ЗНУ

Варто прибрати всі упередження щодо жанру картини і того, завдяки чому франшиза стала відома (надмірна кількість крові та детальна «анатомія») – і від фільму залишиться цікава детективна історія, персонажі, один яскравіше іншого, і несподівані сюжетні повороти, що стали візитівкою серії. Хто б що не казав, але новий фільм увібрав в себе абсолютно все те, за що ми любимо «Пилу». І я, як фанат серії, вже після першого ввімкнення головної музичної теми Чарлі Клаузера не міг залишатися байдужим – занадто довго я чекав продовження.

Музика Клаузера, повернення Тобіна Белла до ролі Джона Крамера, нові пастки, колишня гнітюча атмосфера, харизматичні персонажі і, безумовно, фінальний сюжетний твіст – у підсумку я отримав усе те, чого чекав від нового фільму. Особливо хочеться відзначити гарно прописаних персонажів, адже цього разу ми спостерігаємо не просто безликих манекенів, введених заради яскравого вбивства. Навпаки: в новому фільмі кожен герой має передісторію, викликає інтерес і співчуття (особливо вражаючою я вважаю історію головної героїні Анни). Ефекти в фільмі непогані (за винятком останньої сцени вбивства, що виглядала просто смішно), музичний супровід питань не викликає, актори – на своїх місцях, хоча їхня гра й залишає бажати кращого. Крамер –крутий, пастки – цікаві. На цьому хороші моменти фільму закінчуються.

https://www.youtube.com/watch?v=EpeGA_0FzrI

Перейнявши всі позитивні сторони минулих частин, «Пила 8» взяла також і всю їхню безглуздість. «Пила» – скільки болю стоїть за цим словом! Ці фільми завжди виводили людину зі стану рівноваги, змушували відчувати дискомфорт і залишали після себе неприємне враження – за цими емоціями ми йшли в кіно. І що ж ми маємо в новому фільмі? Розбавлення важких і напружених сцен недоречними жартами. Варто було побачити успіх «Воно» і «Геть», як режисер чомусь вирішив, що формулу ідеального фільму жахів знайдено. Але «Пила» – це не «Воно» і не комедія з Робом Шнайдером, тому недолугі жарти тут просто недоречні.

Якщо не намагатися шукати в новій стрічці якогось глибинного сенсу чи сильної акторської гри, а сприймати її як продовження легендарної франшизи зі своїми перевагами і недоліками – то від «Пили 8» можна отримати незабутні враження. Безумовно, з фільму видно, що він розрахований на фанатів і сильно вдаряє по ностальгії. Тема Клаузера, тонна посилань на старі частини, повернення Крамера, твіст з головним лиходієм у кінці і коронна фраза серії «Гру закінчено!» – все це просто віддушина для таких фанатів, як я. Якщо ви можете віднести себе до таких, то фільм вас не розчарує. Нових глядачів «Пила», ймовірно, не вразить. І на цій ноті можна сказати лише… «Рецензію закінчено!»

Микита Тройно


Редакція «Порогів» не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за вибрані авторами й авторками теми та висловлені думки.