Екскурс від Юрія Щура

Запорізька книгарня вітала на лекції запорізького активіста, кандидата історичних наук Юрія Щура про ОУН на території Запорізької області 1940-1945.

Юрій Щур доволі впевнено починає свою доповідь, ніби був свідком тих подій: війна 1945 року, чекісти, важке становище в Запоріжжі. Історик за фахом почав говорити про основні напрями діяльності ОУН. Окремо – наголошує на німецькі та радянські репресії.  

1

Гостям презентують фотографії людей, які прямо причетні до тих подій. Юрій намагається запам’ятати кожного свого гостя та хоче донести: “Ми повинні знати своє минуле, бо без нього не існує майбутнього. Тоді процвітала організація українських націоналістів – рух, який боровся за відновлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток. Запоріжжя в минулі часи не було таке помпезне, воно нагадувало велике село з широкими вулицями, в якому жили добрі та добродушні люди. Подекуди стає невимовно страшно, що таке дійсно було і люди переживали страшні часи…”.

Розповідь перериває старенька бабуся, яка сиділи біла мене та уважно слухала лектора. Тихенько піднялась, в руках тримала носовий платок, щоб стримувати сльози та запитала: «Ви розділяєте – етнос від нації».

Юрій Щур з посмішкою відповів: «Я повинен займатися своєю справою. Але ми повинні знати своє коріння та минувшину нашого славетного міста, яке пережило багато та перетворилося з руїн в прекрасне місто з такими ж добрими людьми, як тоді.»

3

Лекція закінчилась, кожен поринув в свої роздуми. Автор подякував за питання. Книгарня спорожніла.

Кароліна Гайдук